De winnaar van de Pride Photo Award 2016 is een foto (hierboven te zien) gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. Hij maakt de foto tijdens de verboden Istanbul Gay Pride 2016.

Het verhaal achter de foto

Op de foto is een jonge vrouw op straat te zien, waar de oproerpolitie voorlangs marcheert. De Pride optocht in Istanbul die in juni zou plaatsvinden werd om veiligheidsredenen verboden. Dat weerhield de demonstranten niet om toch aanwezig te zijn. Het werd geen optocht, maar ze verspreidden zich in kleine groepen. Uiteindelijk maakte de politie hier een einde aan door de mensen met traangas en rubberkogels uiteen te drijven.

Pride Photo Award

De internationale wedstrijd en expositie die jaarlijkse wordt gehouden richt zich op foto’s over seksuele en gender diversiteit. De jury bestond deze keer uit juryvoorzitter en hoofd fotografie bij Reuters Ayperi Karabuda Ecer, curator en auteur Susan Bright, hoofd fotografie van Newsweek Japan Hideko Kataoka en de oprichter van PHOTO John Fleetwood. Ze waren erg onder de indruk van de diversiteit van de ingezonden foto’s “die niet alleen geografisch breed gespreid waren met 70 nationaliteiten, maar ook een scherp gevoel toonden voor de mogelijkheden die fotografie biedt, wat aangetoond werd door de inzendingen die binnen een breed spectrum aan contexten alle aspecten van gender en seksualiteit tegen het licht hielden.” Er waren dit jaar 3600 inzendingen van 398 fotografen met verschillende achtergronden.

De tentoonstelling

Je kunt een selectie van de ingezonden foto’s bekijken tijdens de expositie 'Insiders/Outsiders' in de Oude Kerk Amsterdam. Deze tentoonstelling is van 10 september tot en met 16 oktober te bezoeken.

Deel dit artikel