Zaterdag 23 augustus presenteert de AVRO de 33e editie van het Prinsengrachtconcert. Tijdens het concert, dat live op televisie wordt uitgezonden, treedt violiste Lisa Batiashvili op samen met haar echtgenoot, hoboïst François Leleux. Naast haar echtgenoot wordt Batiashvili ook muzikaal ondersteund door een internationaal ensemble waarmee het paar een tour door Europa maakt.

Zaterdag 23 augustus 2014 vindt het volgende Prinsengrachtconcert plaats. Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton voor Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol met boten met publiek.

Lisa Batiashvil

Violiste Lisa Batiashvili treedt op, samen met haar echtgenoot en hoboïst François Leleux. Batiashvili (Georgië, 1979) speelt al vanaf haar tweede viool, aangemoedigd door haar muzikale ouders. Ze is opgeleid aan de Muziekhogeschool van Hamburg en gespecialiseerd in kamermuziek. De gelauwerde violiste wordt geroemd om haar elegante en gelaagde spel. Op zestienjarige leeftijd eindigde ze als tweede bij het Internationale Vioolconcours Jean Sibelius in Helsinki (Finland), als een van de jongste prijswinnaars ooit. Batiashvili soleerde bij gerenommeerde internationale orkesten zoals het New York Philharmonic, het Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. François Leleux (Frankrijk, 1971) is hoboïst en genoot al op zevenjarige leeftijd onderwijs aan het Conservatorium van Roubaix. Hij studeerde vanaf zijn veertiende hobo aan het Conservatorium van Parijs. Batiashvili en Leleux wonen met hun twee kinderen in Frankrijk.

Terugblik Prinsengrachtconcert 2013

Sinds 1984 zendt de AVRO het concert uit op televisie.

Bekijk het Prinsengrachtconcert van 2013 met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Deze 32ste editie van het Prinsengrachtconcert op 24 augustus 2013 stond in het teken van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten en het 125-jarig jubileum van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het Prinsengrachtconcert vindt plaats tijdens het Grachtenfestival maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert.

 

Deel dit artikel