De bestseller 'De Hormoonfabriek' van Saskia Goldschmidt – over een succesvolle, maar gewetenloze zakenman – is bewerkt tot een radiodrama in 25 afleveringen.

De Hormoonfabriek is een bewerking van het succesvolle boek door Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl. De regie van het radiodrama is in de ervaren handen van Peter te Nuyl

Levensverhaal

De Hormoonfabriek is het verhaal van de succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, die vanaf zijn sterfbed zijn levensverhaal vertelt.

Hormoonpreparaten

In de jaren 20 van de vorige eeuw richt hij samen met zijn schuchtere tweelingbroer een bedrijf op dat onder andere medicijnen produceert. Ze gebruiken slachtafval van Motkes vleesfabriek voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten.

Tweede Wereldoorlog

Motke doet zonder scrupules precies waar hij zin in heeft. Als na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen.

Bloedstollend verhaal

De Hormoonfabriek is een bloedstollend verhaal over liefde en venijn tussen broers, over de vaak tegenstrijdige belangen van wetenschap en commercie en over seksbeluste mannen, voor wie het zicht op goed en kwaad soms wordt vertroebeld door de roes van de vooruitgang. Goldschmidt heeft zich laten inspireren door de ontstaansgeschiedenis van Organon in Oss, maar het uiteindelijke resultaat is aan haar fantasie ontsproten.

Monic Hendrickx en Jacob Derwig

Samen met regisseur Peter de Nuyl heeft Goldschmidt haar roman omgewerkt tot het radiodrama dat vanaf september 25 weken lang te beluisteren is op Radio 1. In het radiodrama zijn onder andere de stemmen te horen van acteurs Monic Hendrickx (Carmen uit Penoza), Jacob Derwig (psychotherapeut in In therapie), Mark Rietman, Hans Hoes en Anna Raadsveld.

Hoorspel

Om authentieke geluiden te reproduceren is lang gezocht naar een houten deur uit de jaren 20 die met de juiste klank zou dichtvallen. Ook het vinden van het geluid van een Lancia uit 1923 bleek een hele uitdaging. Het is gelukt, en juist deze geluiden brengen het verhaal van Motke in de traditionele hoorspelvorm opnieuw tot leven.

De Hormoonfabriek is vanaf 5 september 25 weken lang in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen middernacht en 00:30 uur te horen op NPO Radio 1.

>> Een uitzending gemist? Luister terug.

Deel dit artikel