Vier werken van de Vlaamse kunstenaar Hugo Claus als radiodrama

Grootste toneelschrijver

Claus wordt gezien als de grootste toneelschrijver van de Nederlandse taal. AVROTROS heeft de ambitie om al het toneelwerk van deze Vlaamse geweldenaar op de radio te brengen en trapt deze week af met de stukken Een Bruid In De Morgen, Pas De Deux, Vrijdag en De Verzoeking.

Belang

Mieke van der Weij presenteert in de maandagnacht (dinsdag 30 december) een introductie-uitzending waarin zij samen met een tafel vol met gasten het belang van Hugo Claus voor het Nederlandstalige toneel pakkend uiteenzet.

NTGent en het Nationale Toneel

Uit Het Radiotheater: Hugo Claus is een samenwerking tussen AVROTROS en de toneelgezelschappen NTGent en het Nationale Toneel, werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van Het Mediafonds en is geproduceerd door Palentino Media. De regie is in de ervaren handen van Peter te Nuyl en de redactie van de introductie-uitzending werd verzorgd door Annemieke Bosman. De afleveringen worden ook geplaatst op woord.nl. Op deze site is de mooiste verhalende radio van de publieke omroep terug te luisteren. Van interviews tot documentaires, van hoorspelen tot reisverslagen en nog veel meer.

Uitzendingen

  1. Introductie-uitzending. Presentatie Mieke van der Weij. Maandagnacht (dinsdag 30 december) van 00:00 – 02:00 uur Te gast zijn onder anderen Claus-biograaf Marc Schaevers, de acteurs Hans Croiset, Betty Schuurman, Ariane Schluter en Stefan de Walle en regisseur Peter te Nuyl.  
  2. Een Bruid in de Morgen Dinsdagnacht (woensdag 31 december) van 00:00 – 02:00 uur Het verhaal van een familie met een zwakkeling als vader, een bazige moeder en 'achterlijke' zoon Thomas. Moeder lokt nicht Hilda naar haar huis met de bedoeling dat deze oude vrijster trouwt met de jonge Thomas. Dit zou de aan lager wal geraakte familie uit de financiële zorgen kunnen halen. Met onder andere Els Dottermans en Bert Luppes.
  3. Pas De Deux Woensdagnacht (donderdag 1 januari) van 00:00 – 02:00 uur We maken de repetitie mee van een liefdesscène tussen een acteur en een actrice. De repetitie, die wordt gehouden in aanwezigheid van een inspiciënt, vermengt zich met de werkelijkheid van de verloren liefde tussen beide acteurs die bij flarden terugkeert. Met onder andere Mark Rietman en Antoinette Jelgersma
  4. Vrijdag Donderdagnacht (vrijdag 2 januari) van 00:00 – 02:00 uur Een man keert terug uit de gevangenis na zijn veroordeling wegens ontucht met zijn dochter. Hij ontdekt dat zijn vrouw inmiddels een kind heeft van een jongeman uit de buurt. In dit stuk spelen de doem der goden en het taboe van de maatschappij hun verschrikkelijke, maar onontkoombare rol. Met onder andere Ariane Schluter en Stefan de Walle.
  5. De Verzoeking Vrijdagnacht (zaterdag 3 januari) van 00:30 – 02:00 uur De Verzoeking is de monoloog van een hoogbejaarde non. Zij is vroeger uitgehuwelijkt en krijgt een kind. Tegen de zin van haar aardse echtgenoot trekt zij het klooster in om zich aan de grillen en nukken van haar hemelse geliefde over te geven. Met Betty Schuurman.

>> Luister alle uitzendingen terug

Abonneer je op de podcasts

Abonneer je op de podcasts (via iTunes)

Deel dit artikel