Schilden van leem is een hoorspel in vijf delen naar de beroemde roman van Boeli van Leeuwen. De op Curaçao geboren schrijfster Susan Glimmerveen bewerkte het boek tot een hoorspelserie met dezelfde titel. Marlies Cordia tekende voor de regie.

Van 13 juni tot en met 11 juli wordt 'Schilden van Leem' elke vrijdagavond van 00:05 tot 00:30 uur uitgezonden op NPO Radio 1.

Schilden van Leem  vertelt het verhaal van Dianklo Devereau, erfgenaam van een vroeger deftige Curaçaose familie. Hij blijkt het kind van de meid, omdat de officiële mevrouw Devereau (“de legitieme”) geen kinderen kon krijgen.

Dianklo probeert met zijn wegkwijnende Nederlandse vrouw in moeizaam evenwicht samen te leven, maar zijn echte hartstocht vindt hij in het opkomen als advocaat voor de verschopten en uitgestotenen. Dat zijn echte moeder altijd als uitschot is behandeld door zijn vader heeft daar zeker mee te maken.

Na een aardbeving op het nabijgelegen Santa Maria weet Dianklo de Eilandsraad zo ver te krijgen dat ze  hem geld meegeven om het getroffen gebied te helpen. Misschien niet zo’n goed idee van Dianklo om een paar van zijn lievelingsidioten mee te nemen op deze rampzalige missie…

Zuidamerikaanse gekte gecombineerd met Hollandse bijbelse visioenen.

Over de auteur

Willem Cornelis Jacobus (Boeli) van Leeuwen (1922-2007) was een Nederlands Antilliaans schrijver en dichter. Van Leeuwen studeerde rechten in Leiden en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Op Curaçao vervulde hij verschillende publieke functies waaronder die van bestuurssecretaris van de Antillen. Na zijn pensionering werkte hij als pro deo advocaat in de probleemwijk Scharloo.

Als schrijver debuteerde hij in 1959 met de roman De rots der struikeling waarvoor hij in 1961 de Vijverbergprijs (nu Ferdinand Bordewijk Prijs) kreeg. Binnen dit werk speelt het leven op Curaçao een belangrijke rol.

In 2007 ontving Van Leeuwen op zijn 85ste verjaardag een ‘oeuvregeld’ van het Nederlandse Fonds voor de Letteren.

Rolverdeling:

Dianklo: Norman de Palm

Marjolein: Jeannine Valeriano           

Jacob: Joop Keesmaat

Vader: Walter Palm   

Meisje: Isabel Bérénos

Oude vrouw: Paulette Smit           

Man: Ignaro Petronilia                 

Andere Man: Raymi Sambo

Notaris: René van Asten

Mamaai: Paulette Smit

Leider FLAP: Raymi Sambo

Leider KNK: Ignaro Petronilia

Voorzitter: Henri Habibe

Bewerking Susan Glimmerveen

Regie: Marlies Cordia

Techniek: Frans de Rond

Assistentie: Anne Lichthart

Abonneer je op de podcasts

Abonneer je op de podcasts (via iTunes)

Deel dit artikel