In zijn toneelstukken gebruikte Shakespeare 28.829 unieke woorden, waarvan ruim 40% slechts één keer. Maar hoe doet de Engelse schrijver het in vergelijking met het vocabulaire van rappers? De Amerikaanse datajournalist Matt Daniels bedacht een methode waarmee hij de diversiteit binnen de woordenschat goed kon vergelijken.

Hedendaagse poëten

Daniels onderzocht de eerste 35.000 woorden (3 tot 5 albums) uit het oeuvre van ruim 80 rappers als Snoop Dogg, Jay-Z, 2Pac en de Wu-Tang Clan. Zo kon hij er achter komen hoeveel unieke woorden werden gebruikt. Hij haalde ook een gelijk aantal woorden door zijn database van Shakespeare en van het boek Moby Dick van Herman Melville.

Shakespeare in de subtop

Wie denkt dat Shakespeare met gemak deze ‘wedstrijd’ wel even zou winnen heeft het mis. Met 5.170 woorden krijgt de Engelse schrijver een plek in de subtop, op ongeveer dezelfde hoogte als de Beastie Boys en Outkast. Herman Melville staat hoger met ruim 6.000 unieke woorden. Voor velen een onbekende, maar de rapper Aesop Rock komt als winnaar uit de bus. Een undergroundrapper die bekend staat om zijn ingewikkelde teksten. Hij gebruikte 7.292 unieke woorden. Lees het hele onderzoek.  

Deel dit artikel