Door verschil in opvattingen tussen Nederland en Frankrijk over het restaureren van schilderijen, bestaat er grote zorg bij Ernst van de Wetering over de twee werken vanRembrandt die onlangs gezamenlijk door het Rijksmuseum en het Louvre werden aangekocht.

Bekijk het interview met Rembrandt-expert Ernst van de Wetering en restaurator Martin Bijl in de player hierboven.

Ernst van de Wetering maakt zich grote zorgen over het onderhoud van de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht voor 160 miljoen euro. Dat heeft de Rembrandt-deskundige vanmiddag gezegd in Radio EenVandaag. Frankrijk heeft volgens Van de Wetering een hele andere opvatting over restaureren dan Nederland. Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie bij het Rijksmuseum, onderschrijft de zorgen van Van de Wetering.

Van de Wetering laat zich in EenVandaag voor het eerst in het openbaar uit over zijn zorgen. Hij zegt dat het Louvre haar Rembrandts ,,erg verwaarloost.’’ Dat is volgens hem geen geldkwestie, maar een smaakkwestie. ,,Experts zijn het erover eens dat de nuances van de kleuren beter te zien zijn zonder de verschillende vernislagen die er door de eeuwen heen op zijn geschilderd. Maar de publieke opinie in Frankrijk is tegen en dat wordt een hele klus om daar met de Fransen uit te komen.’’

Restaurator Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie van het Rijksmuseum, onderschrijft het verhaal van Van de Wetering in EenVandaag. Daarentegen wil het Rijksmuseum voorlopig niets loslaten. De twee werken zijn bedekt onder een dikke laag vergeeld vernis en vuil. Volgens het Rijksmuseum moeten de doeken wel worden schoongemaakt, maar verloopt de samenwerking met de Fransen goed.

De bewuste schilderijen zijn van de familie De Rothschild. Nederland en Frankrijk betalen allebei 80 miljoen euro. De afspraak is dat de schilderijen bij elkaar moeten blijven. Het Rijksmuseum krijgt het portret van Maerten Soolmans, Het Louvre van zijn vrouw Oopjen. De bedoeling is dat ze afwisselend in het Louvre en in het Rijksmuseum worden tentoongesteld. Het ministerie van OCW verwacht dat de schilderijen snel in Nederland zullen zijn.

In de televisie-uitzending van EenVandaag van vanavond komen Ernst van de Wetering en Martin Bijl uitgebreid aan het woord.

EenVandaag | donderdag 21 januari om 18.15 uur | NPO 1

Deel dit artikel