De portretten die Rembrandt van Rijn schilderde zijn wereldberoemd. Al op jonge leeftijd was hij een meester in het weergeven van menselijke emotie. Wat is het geheim van de portretten van Rembrandt?

In Het Geheim van de Meester heeft het team tweemaal geprobeerd een Rembrandt te reconstrueren en te ontdekken hoe de schilder zijn meesterwerken maakte. Zo bleek het zelfportret van Rembrandt, een schilderij van klein formaat, nog behoorlijk lastig na te maken. Dit schilderij, gemaakt toen Rembrandt pas 22 jaar was, is niet zomaar een portret volgens Jasper Krabbé: 'Het is een aanwezigheid. Je voelt dat je bij die jonge Rembrandt staat'. 

Volgens Petria Noble, hoofd restauratie-atelier schilderijen bij het Rijksmuseum, heeft Rembrandt voor het zelfportret op een hele intelligente manier gebruikt gemaakt van gereedschap om details aan te brengen. 'Het contrast tussen de dunne partijen en dikke partijen. Het is heel efficiënt in één laag. Rembrandt was een echte meester in de manier waarop hij de verflagen opbouwde. Het gebruik van de onderliggende lagen, het gebruik van de grondlagen.'

Het geheim van de Meester: Rembrandt - Zelfportret op jeugdige leeftijd

Portret van een jonge man

De kenmerkende manier van schilderen leidde tot de vondst van een 'nieuwe' Rembrandt. De Amsterdamse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een onbekend schilderij van de hand van Rembrandt ontdekt. Het is een portret van een jonge man. 'Vooral de observerende blik van de jongeman viel me op; hij maakt echt contact met je. Dat gebeurt zelden bij zeventiende-eeuwse portretten. Dat typeert de portretten van Rembrandt, vertelt Six in NRC. De krant meldt dat de kunsthandelaar voor 156.000 euro kocht.

Het schilderij is vermoedelijk in 1634 geschilderd. De beeltenis van de onbekende jongeman was waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het betreft een olieverf op doek van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het is ongesigneerd en ongedateerd. Sinds 1974 is er geen 'nieuwe' Rembrandt meer ontdekt.

Erkenning van deskundige Ernst van de Wetering

Six kocht het met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen en deed kunsthistorisch en technisch onderzoek. De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RPP), aldus de Hermitage. 'Voor handelaren en veilinghuizen was dat tot nu toe altijd voldoende om niet te twijfelen aan de echtheid van een Rembrandt', aldus Six verder.

Tot en met 27 mei kan de vondst in de Amsterdamse Hermitage worden bekeken als onderdeel van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage (met speciale avondopenstellingen).

Deel dit artikel