Het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte, keert tijdelijk terug naar Nederland. Maar.. het grootste werk van de 17de-eeuwse kunstenaar was toch De Nachtwacht?

De samenzwering van de Bataven

Mis! De Nachtwacht is niet het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte. Het doek De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis (ook wel Het eedverbond der Batavieren of kortweg Claudius Civilis) was nog groter.

Te groot

Was, want Rembrandt sneed een groot stuk van het 5,5 meter brede doek af, omdat hij het vanwege het grote formaat aan niemand kon verkopen. Daarna was het schilderij nog 'maar' 3 meter breed en dus kleiner dan De Nachtwacht met zijn oorspronkelijke breedte van 5 meter.

Opdracht

Rembrandt maakte Claudius Civilis in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur voor het stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Daar werd het in 1662 geplaatst, maar vervolgens werd het ook al snel weer verwijderd. De reden daarachter is niet bekend.

Zweden

Sinds de achttiende eeuw bevindt Claudius Civilis zich in Zweden en tot op heden heeft het schilderij het land slechts twee keer verlaten. De laatste keer was in 1969. Nu keert Rembrandts meesterwerk opnieuw tijdelijk terug naar Nederland.

Claudius Civilis is van 21 maart 2014 t/m 17 mei 2015 te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum Amsterdam.

Deel dit artikel