De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Rembrandt en Frans Hals. Maar tegenwoordig kunnen kunstenaars er ook wat van. Neem fotografe Rineke Dijkstra: haar portretten verschillen helemaal niet zoveel van die van de oude meesters. De tentoonstelling ‘Conversation Piece IV’ in het Frans Hals Museum laat dat mooi zien.

Rineke Dijkstra (1959) brak internationaal door met haar indrukwekkende portretreeksen. Ze is gefascineerd door de manier waarop je als kunstenaar iemands persoonlijkheid zo goed mogelijk in één portret kunt vangen. De blik is daarbij van belang, maar ook elementen als licht, achtergrond, pose en kleding.

Sober

Dijkstra fotografeert jonge mensen op een leeftijd dat ze nog twijfelen en op zoek zijn naar hun identiteit. Een goed voorbeeld daarvan is haar bekendste serie Strandportretten die bestaat uit sobere foto’s van jonge mensen op stranden in heel de wereld. Ook fotografeerde Dijkstra jonge moeders direct na de bevalling, tienermeisjes in een disco in Liverpool, jonge stierenvechters in Portugal en jonge Israëlische soldaten. De geportretteerden staan steeds midden in het beeld en kijken recht in de camera, soms aarzelend en onhandig, soms stoer.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Conversation Piece IV in het Frans Hals Museum worden negen van Dijkstra’s fotoportretten getoond naast negen zeventiende-eeuwse schilderijen. Zo wordt zichtbaar welke subtiele middelen kunstenaars gebruiken om iemands persoonlijkheid te weergeven. Tegelijkertijd kun je zien waarom Dijkstra zo goed in de traditie van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst past. Portretten die je op de tentoonstelling kunt verwachten zijn onder meer Dijkstra’s foto van het jonge stel Emma en Ben in het Vondelpark naast Jan de Bray’s Man, vrouw, zoon en Amor, en Michiel Jansz. van Mierevelts Portret van Geertruyt van der Dussen naast Dijkstra’s Beth.

Conversation Piece

De tentoonstelling Conversation Piece IV maakt deel uit van de reeks Conversation Piece waarin het Frans Hals Museum moderne en hedendaagse kunst combineert met werken uit de eigen collectie.

Conversation Piece IV is van 29 mei t/m 18 september te zien in het Frans Hals Museum te Haarlem.

Deel dit artikel