Het Mauritshuis heeft na acht jaar onderzoek geconcludeerd dat het schilderij ‘Saul en David’ wel degelijk van de hand van Rembrandt is. In de tentoonstelling Rembrandt? De zaak Saul en David wordt op een interactieve manier getoond hoe het onderzoek verlopen is. De expositie is van 11 juni tot en met 13 september 2015 te bezichtigen.

CSI: Het Mauritshuis

Volgens het Mauritshuis had het acht jaar durende onderzoek veel weg van een 'Crime Scene Investigation'. Met behulp van de nieuwste apparatuur en onderzoeksmethodes is duidelijk geworden dat het doek uit maar liefst 15 verschillende stukken bestaat. Daarnaast was het schilderij oorspronkelijk veel groter dan gedacht en kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het schilderij tussen 1650 en 1660 in Rembrandts atelier gemaakt is. 

De tentoonstelling

'Rembrandt? De zaak Saul en David' is een tentoonstelling over wetenschappelijk onderzoek en restauratietechnieken. Het prachtig gerestaureerde doek wordt samen met zes bruiklenen (drie schilderijen, twee tekeningen en een prent) en een 3D reconstructie van het oorspronkelijke formaat van het schilderij getoond. Het bijzondere aan deze 3D-print is dat het aangeraakt mag worden. Zo kun je zelf het reliëf van Rembrandts penseelstreken voelen. 

Vier vragen

De tentoonstelling is interactief van aard en beantwoordt vier belangrijke vragen rondom het doek: namelijk over de herkomst, iconografie, toeschrijving en het formaat. Door middel van mini-lezingen en iPads met verdiepende informatie worden de ontdekkingen van het onderzoek gepresenteerd. Op deze manier maakt de bezoeker als het ware deel uit van het onderzoek. 

De tentoonstelling 'Rembrandt? De zaak Saul en David' is van 15 juni t/m 13 september 2015 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Deel dit artikel