In de Israëlische streek Galilea hebben speleologen tijdens een grotexpeditie een schat gevonden. Eén van de speleologen zag een glimmende munt liggen en het één leidde tot het ander.

Bekijk in de videoplayer hierboven de aflevering van Museumgasten, waarbij Tygo Gernandt in de geschiedenis van de invloedrijke keizer duikt.

Munten en juwelen

De schat stamt waarschijnlijk uit de tijd van het bewind van Alexander de Grote – zo’n 2.300 jaar geleden. Opvallend is dat de juwelen en munten die zijn aangetroffen zeer gedetailleerd zijn. Op de ene kant van een munt is een afbeelding van Alexander de Grote te zien, op de andere kant een afbeelding van de Griekse oppergod Zeus, zittend op zijn troon. Naast de munten is ook nog een buideltje gevonden met zilveren en bronzen ringen, armbanden en oorbellen, die allemaal nog in uitzonderlijk goede staat zijn.

Het bewind van Alexander de Grote

Alexander de Grote heerste over het oud-Griekse koninkrijk Macedonië en voerde militaire campagnes in grote delen van het Midden-Oosten en delen van Azië. Hij stierf in Babylonië, het huidige Irak, in 323 voor Christus. “De waardevolle spullen zijn er misschien verborgen door omwonenden toen ze vluchtten in de onrustige periode die volgde op Alexanders dood'', stelt de Israëlische oudheidkundige dienst.

Meer ontdekkingen?

De vondst heeft tot meer ontdekkingen geleid. De speleologen meldden hun vondst aan de Israëlische oudheidkundige dienst, die experts naar de locatie stuurden om de voorwerpen beter te bekijken. Ter plekke zijn de experts de locatie uit gaan pluizen en zijn er nog meer unieke vondsten gedaan, zoals artefacten van vermoedelijk 6.000 jaar geleden.

Deel dit artikel