Het Rijksmuseum Amsterdam presenteert dit jaar voor het eerst en éénmalig een groots overzicht van het late werk van Rembrandt van Rijn. Meer dan 100 werken uit topmusea en privé-verzamelingen van over de hele wereld zijn te zien.

De Dichter, de Fotograaf en de Componist des Vaderlands bezochten de expositie de Late Rembrandt en lieten zich daar inspireren door de Schilder des Vaderlands.

Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser is werkzaam in Leiden. Op de vraag of hij zich wilde laten inspireren door Rembrandts latere periode zei hij volmondig: ja! Met zijn fotografie probeert hij de gelaagdheid te vangen die je ook in het werk van Rembrandt van Rijn ziet. Overigens ook een kunstenaar uit Leiden.

Bekijk zijn werk.

Componist des Vaderlands

Willem Jeths hoefde niet lang na te denken. Hij liet zich graag door de Late Rembrandt inspireren. Jeths had meteen al iemand op het oog die zijn partituur zou moeten spelen; Erik Bosgraaf, de 2 meter lange sterblokfluittist met wie hij eerder al samengewerkt had. Jeths houdt ervan om specifieke eigenschappen van een instrument te verkennen. Luister maar naar de opnames in het Rijksmuseum:

Dichter des Vaderlands

Anne Vegter zag het werk van Rembrandt en pakte haar pen:

 

Die drie interpretaties komen bijeen in het actualiteitenprogramma des Vaderlands. Kijk op dinsdag 10 februari 2015 om 18:15 uur naar EenVandaag.

Deel dit artikel