In het Drents Museum in Assen is tot en met 30 augustus 2015 'De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea' te zien. In de tentoonstelling geeft het museum aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten Noord-Korea.

De Kim Utopie

De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt. De tentoonstelling toont hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet en patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang en de vruchtbaarheid van de landbouw.

Kim Il-sung

Eeuwige President Kim Il-sung (1912-1994) regeerde de natie met autocratische macht en schiep een alles doordringende persoonsverheerlijking. Vanaf de jaren 60 promootte hij zijn zelf ontwikkelde variant op een communistische nationale organisatie.

Privécollectie

De werken in de expositie komen uit de bijzondere Nederlandse privécollectie van verzamelaar Ronald de Groen. Voor zijn collectie heeft gedurende 20 jaar een speciaal aangestelde groep Noord-Koreanen het land afgezocht naar sociaal-realistische kunst van hoge kwaliteit. De schilderijen schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie.

De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea is tot en met 30 augustus 2015 in het Drents Museum in Assen te zien.

Deel dit artikel