Van 8 oktober 2015 tot en met 3 januari 2016 organiseert Het Mauritshuis in Den Haag de tentoonstelling 'Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw'. Een ontmoeting met de meesters van het zelfportret uit de zeventiende eeuw.

Selfie

Dankzij het fenomeen selfie staat het begrip zelfportret momenteel volop in de belangstelling. Selfies maak je met het grootste gemak, op alle mogelijke locaties, op ieder gewenst moment van de dag. In de zeventiende eeuw was dit ondenkbaar. De enige techniek om een selfie te maken was de teken- of schilderkunst. Daarvoor was een lange opleiding nodig en grote technische vaardigheid. Het maken van een zelfportret was het exclusieve domein van de kunstenaar.

Zelfportret uit de Gouden Eeuw

In een zelfportret presenteert een kunstenaar zichzelf; hij (of zij) laat zien wat hij belangrijk vindt en hoe hij zijn beroep, status of positie in de wereld voor het voetlicht wil brengen. Met de onderzoekende blik waarmee deze in de spiegel keek, lijkt hij of zij ons aan te kijken. De kunstenaar laat niet alleen zien hoe hij eruit ziet, maar toont ook zijn talent als schilder.

Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius

In Hollandse Zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw komen bezoekers oog in oog te staan met kunstenaars als Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou. De tentoonstelling geeft uitleg bij de keuzes die zij hebben gemaakt wat betreft gezichtsuitdrukking, pose, kleding, kapsel, attributen en achtergrond. De verschillen tussen toen en nu zijn groot. Maar één ding is onveranderd gebleven en dat is het feit dat de maker van een zelfportret moet kiezen hoe hij of zij zich wil presenteren.

Hollandse Zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw is van 8 oktober 2015 t/m 3 januari 2016 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Deel dit artikel