Museum Singer Laren verwerft ruim honderd werken van kunstverzamelaar Els Blokker-Verwer (1947). Zij is de weduwe van Jaap Blokker, grondlegger van het Blokkerconcern. Het gaat om de Collectie Nardinc. Rode draad daarin is het werk van Jan Sluijters (1881-1957).

Kunstschilder Jan Sluijters liet zich in zijn jonge jaren inspireren door de grote avant garde schilders van de vroege negentiende eeuw: Van Gogh, Picasso, Seurat, Mondriaan. De schilder verwerft faam met zijn schilderijen van naakte vrouwen, vaak geschilderd in felle, expressieve kleuren. 'Als ik ze geschilderd heb, wil ik ze niet meer en als ik ze wil, kan ik niet meer schilderen', zei Sluijters over zijn naaktmodellen. Het ging hem om de psyche van de vrouwen, maar dan wel van mooie vrouwen.

Jan Sluijters' naakt in Drenthe

Drang tot experimenteren

Maar wie een uitgebreid overzicht van Sluijters' werk onder ogen krijgt, ziet dat de schilder tot veel meer in staat was. Na zijn opleiding als klassiek schilder aan de Rijksacademie in Amsterdam begint de schilder in de vroege twintigste eeuw onverschrokken te experimenteren met avant-garde schilderstijlen als het fauvisme, het luminisme en het kubisme. Zijn drang tot experimenteren ontlokt echter afkeurende geluiden aan het Nederlandse artistieke establishment en hij moet er zelfs zijn Prix de Rome voor inleveren.

Ondanks zijn waardering voor vernieuwing en verandering, blijft het werk van Sluijters altijd gelinkt aan de werkelijkheid en naarmate hij een eigen stijl ontwikkelt wordt die werkelijkheid het belangrijkste uitgangspunt. Vanaf de jaren twintig ontpopt Sluijters zich tot een alom gewaardeerd schilder, die talloze opdrachten krijgt voor het schilderen van portretten van societyfiguren en kinderen.

Close Up: Jan Sluijters - Schilderbeest

Modernisme

Ruim veertig topstukken van zijn hand vormen de kern van de Collectie Nardinc. De afgelopen jaren had Singer Laren al werk van Sluijters verzameld. Het museum richt zich in het collectiebeleid op verwerving van kunstwerken uit het modernisme. 'De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis', aldus Els Blokker. 'Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan.'

Verder bestaat de collectie uit werk van tijdgenoten van Sluijters als Leo Gestel, Kees van Dongen, Theo van Rysselberghe, Jan en Charley Toorop en Carel Willink. 'De collectie sluit naadloos aan op de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme', laat Singer Laren weten.

Uitbreiding museum

Els Blokker helpt Singer Laren verder door een uitbreiding mogelijk te maken. De nog te bouwen Nardinc-vleugel krijgt meerdere zalen, zodat de collectie permanent kan worden bezocht. Singer Laren hoopt de nieuwe vleugel eind 2020 te openen.

Deel dit artikel