De Italiaanse sopraan Magda Olivero is maandag in een ziekenhuis in Milaan overleden. Ze is 104 jaar geworden.

De zangeres werd vorige maand opgenomen in het ziekenhuis na een beroerte. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

Ze werd op 25 maart 1910 geboren in de buurt van Turijn, waar ze later aan het conservatorium piano en muziektheorie studeert. Daarnaast krijgt ze ook zangles, dat laatste gaat zo goed dat ze besluit zich helemaal aan de zang te wijden. De opera's van Puccini en zijn Italiaanse tijdgenoten liggen haar het beste.

Nederland

Ze zingt ook in Nederland. Olivero komt voor het eerst naar Nederland op uitnodiging van Hans Kerkhoff om bij de Zaterdagmatinee te komen zingen. Kerkhoff zei later in een interview: "Het was niet moeilijk om zangers te vinden, maar ik had een beperkt budget. Magda Olivero zei: 'ik kom niet om de centen, ik vind het leuk om te komen zingen en ik mag jou graag.' Ik vond het heerlijk dat ze hier graag kwam. Zij is mijn grote vriendin gebleven!"

Olivero werd een vaste gast bij de Zaterdagmatinee van de VARA. Er ontstond een hechte vriendschap tussen Hans Kerkhoff en Magda Olivero, een vriendschap die duurde tot aan zijn overlijden in 2005.

Interview

In 2010 zochten Peter van der Waal en Victor Striker haar op in haar appartement in Milaan. Beluister hier fragmenten uit het interview.

Deel dit artikel