De Stichting Karel van Antwerpen in Madrid verkeert in financiële nood. Om zichzelf van de ondergang te redden proberen ze het meesterwerk 'Het martelaarschap van Sint Andreas' van Rubens aan Nederland te verkopen.

Stichting Karel van Antwerpen

De in de zestiende eeuw opgerichte Stichting Karel van Antwerpen werd destijds in het leven geroepen vanwege de nauwe politieke en culturele verbondenheid van Spanje met de Lage Landen. In 1985 werden de doelstellingen van de stichting volledig cultureel, met het voornaamste doel de cultuur uit de vroegere Lage Landen –Nederland, België en Luxemburg- te promoten. De stichting verkeert echter al sinds geruime tijd in financiële problemen en probeert om die reden nu Rubens meesterwerk Het martelaarschap van Sint Andreas (ca. 1639) aan de Lage Landen te verkopen. Rubens schilderij was het enige kunstwerk wat daadwerkelijk in eigendom was van de stichting. Nederland is de enige partij die in staat is het schilderij te kopen en over de gevraagde zeventig miljoen valt dan ook flink te onderhandelen. De stichting hoopt dat Nederland op het aanbod ingaat omdat het relatief weinig Rubens schilderijen in bezit heeft.

Het martelaarschap van Rubens

Peter Paul Rubens (1577-1640) was een invloedrijke zeventiende-eeuwse kunstschilder en één van de belangrijkste vertegenwoordigers was van de Vlaamse barok. Tijdens zijn leven verbleef hij geregeld in Spanje, waar hij in 1609 zelfs benoemd werd tot hofschilder. Zijn schilderij Het martelaarschap van Sint Andreas is één van de laatste werken die Rubens maakte en toont Andreas die na de dood van Jezus het evangelie verkondigde rond de zwarte zee.

Kunstuur Rubens special

Kijk ook eens de tweedelige Kunstuur special 'In de voetsporen van Rubens' uit 2012. In deze special treedt beeldend kunstenaar Philip Akkerman (1957) in Antwerpen in de voetsporen van Rubens.

Kijk Kunstuur Rubens special deel 1

Kijk Kunstuur Rubens special deel 2

Deel dit artikel