Aankomende zomer is de oude vestingstad Gorinchem voor de derde keer gastheer van de grote kunstmanifestatie Symposion. Van 6 juni tot en met 31 augustus exposeren ruim 170 kunstenaars op diverse locaties in Gorinchem.

Editie 2015

Het Symposion werd tweemaal eerder georganiseerd; in 1974 en 2005. Het laatste Symposion trok maar liefst 80.000 bezoekers. Thema van de editie van 2015 is ‘De Twaalf Provinciën’. In elke provincie werd een representatieve ambassadeur gezocht om een tiental abstract-geometrische en constructivistische kunstenaars voor te dragen die een bijdrage konden leveren aan de unieke kunstmanifestatie.

170 kunstenaars

Ruim 170 kunstenaars exposeren meer dan 400 kunstwerken in Gorinchem en de buurgemeenten Leerdam en Woudrichem. Ook zijn er kunstwerken van de Symposia van 1974 en 2005 te bezichtigen. Dit jaar zijn er onder andere werken van Armando, Carina van den Bergh en Kees Bierman te zien. Bijna alles is lopend te bewonderen en de toegang tot alle locaties is gratis.

Hommage

Tijdens het Symposion wordt er een hommage gebracht aan drie kunstenaars die inmiddels zijn overleden. Dit zijn de glaskunstenaar Floris Meydam, geometrisch-abstract beeldhouwer Ad Dekkers en beeldend kunstenaar Ad de Keyzer. Als hommage aan hun werk maakten onder andere Jan Schoonhoven, Arie Brinkman en Henk van Bennekum een kunstwerk.

Symposion Gorinchem 2015 is van 6 juni t/m 31 augustus 2015 te bezichtigen op verschillende locaties in Gorinchem. Prinses Beatrix zal op 6 juni de kunstmanifestatie openen.

Deel dit artikel