Tussen de laatste likken verf en het stak trekken van kabels door, werd ik afgelopen vrijdag rondgeleid in de tentoonstelling ‘Tasten in het duister’ in het Zeeuws Museum te Middelburg. De tentoonstelling is vanaf 29 maart 2014 geopend voor publiek.

 

Door: Anna Jordans

Het Zeeuws Museum heeft van een particuliere schenker een werk van de Zeeuwse schilder Marinus van Reymerswale (1490 Reimerswaal – 1546 Goes) gekregen. Het schilderij verbeeldt ‘De Roeping van Mattheüs’ maar is zodanig beschadigd dat het moeilijk voor te stellen is hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om het gehavende schilderij door middel van kunstwerken te herdenken, te herstellen of te herscheppen. Ze helpen je een voorstelling te maken van wat voorbij, verloren of onzichtbaar is. Dit doen de kunstenaars op een verrassende en zeer gevarieerde manier.

Wat ik bijzonder vond was dat de zes hedendaagse kunstenaars ondanks hun nieuwe media (fotografie, installaties en video) het werk van van Reymerswale niet overschreeuwen. Als een heuse 'pater familias' prijkt het werk van van Reymerswale aan de muur en vormt niet alleen het beginpunt voor de tentoonstelling maar zorgt ervoor dat alle werken één grote familie vormen. Marinus van Reymerswale is een van de grootste kunstenaars die Zeeland heeft voortgebracht. De Roeping van Mattheüs verbeeldt het tolhuis waar tollenaar Mattheüs zijn werk doet. Naast hem hangen waardepapieren. Jezus staat voor zijn bureau en roept Mattheüs tot hem. 

Met: Zachary Formwalt, Koen Hauser i.s.m. Maarten Spruyt, Christian Jankowski, Marijn van Kreij, Katja Mater, Maarten Vanden Eynde en Marinus van Reymerswale.

Tasten in het duister. Hoe een verloren van Reymerswale wordt herontdekt.

29 maart 2014 - 1 maart 2015 

Zeeuws Museum

Deel dit artikel