De Japanse kunstenaar Taturo Atzu staat bekend om zijn spectaculaire, maar ook vervreemdende projecten. Momenteel heeft hij het dak van de Oude Kerk in Amsterdam omgetoverd tot panoramaterras.

Steigerconstructie

The Garden Which is the Nearest to God is een tijdelijk plateau op het dak van de Oude Kerk, toegankelijk via een steigerconstructie aan de buitenkant van de kerk. Het terras biedt bezoekers een uniek uitzicht op de Wallen en ontsluit tegelijkertijd een architectonisch domein waar het publiek normaal geen zicht op heeft.

Ontmoetingsplek

The Garden Which is the Nearest to God verwijst niet alleen naar het klassieke beeld van de kerk als ontmoetingsplek. In dit project wordt ook de geleidelijke bijsturing van religieuze naar culturele locatie gevat.

Woonkamer

Heb je de klim naar boven ondernomen dan beland je in een luchtige woonkamer waarin tijdelijk de de engelvormige windvaan is gehuisvest. Rondom de zogenaamde dakruiter kun je plaatsnemen in een zitkuil, met je neus bovenop de klok. Het is een ervaring die vraagtekens plaatst bij de actuele betekenis van het monument en die het spanningsveld blootlegt tussen publieke en private ruimte.

Taturo Atzu

De Japanse kunstenaar Taturo Atzu (Nagoya, 1960) maakt spectaculaire projecten die getuigen van een jarenlange fascinatie voor tegenstellingen die elkaar raken. Atzu maakt tijdelijke settings, met de intimiteit van huis- of hotelkamers, rondom openbare en vaak nationale monumenten. Door op grote schaal bevreemding te creëren stelt Taturo Atzu de verhouding tussen samenleving en individu ter discussie.

The garden which is the nearest to god is tot en met 6 september 2015 op de Oude Kerk in Amsterdam te zien.

Deel dit artikel