Op 4 mei, aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, vindt Theater na de Dam plaats, een theaterprogramma bestaande uit tientallen voorstellingen in verschillende theaters en locaties in het hele land.

Tweede Wereldoorlog

Om 21:00 uur zijn bestaande én nieuwe theaterproducties te zien, die zich allemaal direct of indirect verhouden tot de periode van de Tweede Wereldoorlog: de Holocaust, de opkomst van het nationaalsocialisme, het Nederlands verzet in de oorlog, ons Indische oorlogsverleden, de onderdrukking van andersdenkenden en het herdenken en herinneren zelf.

Vijf jaar

In 2010 vond de eerste editie van Theater na de Dam plaats. Wat is begonnen als een kleinschalig initiatief in de theaters in de Amsterdamse Nes is inmiddels uitgegroeid tot een nieuw gebruik. Niet alleen in theaters in Amsterdam, maar in het hele land. Een greep uit het programma:

Hadewych in Carré

Actrice en zangeres Hadewych Minis maakt speciaal voor Theater na de Dam in Koninklijk Theater Carré een avondvullend programma met veel muziek.

Theatrale lezingen

De acteurs van onder andere het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, De Utrechtse Spelen en het Ro Theater lezen gelijktijdig toneelstukken over de Tweede Wereldoorlog voor. De cast van Soldaat van Oranje de Musical verzorgt samen met de Veenfabriek een avond in de Leidse Schouwburg.

Meer informatie en het volledige programma is te vinden op theaternadedam.nl

Deel dit artikel