De voorstelling Zwanensprong is geïnspireerd op het stuk Zwanenzang (1887) van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen in Zwanensprong twee jonge actrices het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater een nieuw leven in te blazen. 

Welke rollen zullen er gespeeld worden in de toekomst? Welke verhalen worden er verteld? Wat doe je als je aanstormt, in een wereld die schreeuwt om hulp van alle kanten? De twee actrices, bouwen, associëren, radicaliseren en spelen er op los. Ze spelen alvast hun toekomstige rollen, bouwen werelden op en bereiden zich voor. Want éen ding is zeker: aanstormen zullen ze.

Tv-versies van bestaande theaterstukken

Van deze bestaande theatervoorstelling is een speciale versie voor televisie gemaakt met regisseur Erik de Bruyn. Op die manier kunnen theatervoorstellingen die als gevolg van de coronamaatregelen niet of maar kort in de theaters te zien waren, toch gespeeld en bekeken worden.

Zo zijn er vanaf vrijdag 26 maart t/m 5 juni 2021, op initiatief van NPO Cultuur, in totaal 11 tv-adaptaties van bestaande theatervoorstellingen te zien. Elke vrijdag (en één zaterdag) rond 23.00 uur op NPO 3.

De makers van Zwanensprong

Zwanensprong, gepresenteerd door Kat op Het Spek en AVROTROS, wordt gespeeld door actrices Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt. De theaterregie is in handen van Ko van den Bosch en de televisieregie is van Erik de Bruyn.

Erik de Bruyn

Regisseur, scenarist en acteur Erik de Bruyn regisseerde dramaseries als Grenslanders (en scenario met Rik D’hiet), De Troon, Smeris en Celblok H. en films als Wilde Mossels, J. Kessels en Het hart van Hadiah Tromp

Lidewij Mahler

Actrice Lidewij Mahler speelde celliste Ada Brons in de voorstelling De Ontdekking van de Hemel (Hummelinck Stuurman Theater Producties) en kun je kennen van tv-series als Moordvrouw, De Ontmaskering van de Vastgoedfraude, Centraal Medisch Centrum en Goede Tijden Slechte Tijden. 

In 2006 studeerde ze af aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Meteen na haar afstuderen kreeg ze een rol in de film Zwartboek van Paul Verhoeven en werd ze voor de rol van Ankie in de film Flirt (Jaap van Eyck) genomineerd voor een Gouden Kalf. 

Julia van der Vlugt

Actrice Julia van der Vlugt speelde in 2019 de hoofdrol in de rockopera Jumpin’ Jack, in regie van Frank Lammers. Ook was ze te zien in Julius Caesar bij het gezelschap Orkater en maakte deel uit van theatergroep YoungGangsters, waar ze onder andere in de productie Disasterlicious speelde. Van 2014 tot 2018 studeerde ze aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. 

Ko van den Bosch

Regisseur, acteur en toneelschrijver Ko van den Bosch was van 2009 tot 2017 mede-artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, waar hij voorstellingen als Fellini en Medea produceerde. Ook was hij artistiek leider van Alex d’Electrique, Nederlands rauwste theatergroep. 

De tv-versie van Zwanensprong zie je op vrijdag 7 mei om 22.55 uur op NPO 3.

Of kijk de uitzending terug op NPO Start

Achter de schermen bij Zwanensprong

Neem een kijkje achter de schermen en ontdek hoe de televisie-versie van de voorstelling Zwanensprong tot stand is gekomen.

1 | Making-of Zwanensprong
2 | Making-of Zwanensprong
3 | Making-of Zwanensprong

Meer theatertips?

In het tv-programma Theater Maas blikte Cornald Maas wekelijks met een bekende podiumkunstenaar vooruit op wat er nu online en straks in de theaters te zien is. 

Deel dit artikel