De Amsterdamse School als bouwstijl kent iedereen, maar dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur in dezelfde stijl zijn gemaakt, is veel minder bekend. Daarom opent aankomend weekend ter ere van het 100-jarige jubileum van de Amsterdamse School de tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’ in het Stedelijk Museum Amsterdam.

10 jaar onderzoek

De tentoonstelling is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek. Tijdens dit onderzoek werden onder andere 94 originele tekeningen aangetroffen, die tot vele nieuwe inzichten geleid hebben. Daarnaast deed het Stedelijk Museum een oproep aan verzamelaars om zich te melden. Vele verzamelaars hebben zich met hun meubelstukken gemeld, met als gevolg dat maar liefst de helft van de tentoonstelling bestaat uit stukken van particuliere verzamelaars.

Lees hier het artikel over het onderzoek en de ontdekte tekeningen.

De tentoonstelling

Met meer dan 500 objecten wil het Stedelijk Museum zo realistisch mogelijk weergeven hoe de Amsterdamse School er rond 1910 uitzag. De tentoonstelling voert je mee door de ontwikkeling van de beroemde bouwstijl. Zo begint de expositie met een inleiding over de architectuur, waarna de focus vervolgens verschuift naar een aantal belangrijke architecten en ontwerpers van de Amsterdamse School. Daarnaast is er ook aandacht voor vele andere aspecten, zoals de band met het theater en de schilderkunst en wordt zelfs de wederzijdse invloed van de Amsterdamse School in Nederlands-Indië behandeld.

Amsterdamse School ervaring

Tot slot heeft het Stedelijk Museum één zaal gewijd aan het zelf ervaren van de Amsterdamse School, genaamd De Werkplaats. Naast de filmpjes die ingaan op het maak- en ontwerpproces, kun je hier stoffen voelen en zelf Amsterdamse School klokken bouwen. Al met al lijkt het even alsof je zelf 100 jaar terug bent in de tijd!

De tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’ is van 9 april t/m 28 augustus 2016 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Deel dit artikel