De werken van oude meesters bewegen andere mensen al eeuwenlang om zelf het penseel op te pakken. Een goed voorbeeld doet volgen. In het televisieprogramma Het geheim van de Meester gaat een team van experts zelfs de strijd aan met de oude meesters. Ook dit programma zorgt ervoor dat mensen hun eigen Vermeer, van Gogh of Rembrandt creëren. Wat is het geheim van het maken van een eigen versie van een wereldberoemd werk? We vroegen het dit keer niet aan de expert. Maar, aan kunstlid van AVROTROS Jan Hilgerson. 

Wat als je een schilderij ziet hangen in een museum dat je eigenlijk liever in je woonkamer hebt hangen? Dan maak je hem gewoon zelf! Zo begon het allemaal voor de heer Hilgerson. Inmiddels zijn we 56 werken verder.  

Jan-Hillego-Jeremia.jpg
Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem - 1630 -Rembrandt van Rijn
Jan-Hillego-Jeremia.jpg

Jeremia van Rembrandt van Rijn

Het mooiste verhaal zit achter het werk dat ik maakte naar Jeremia van Rembrandt van Rijn, legt Jan uit. Tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum wilde ik het echte schilderij van Rembrandt zien. Ik vroeg aan de suppoost waar het hing en hij kende het schilderij niet direct. Toen ik hem op mijn telefoon een foto van de mijne liet zien, riep de suppoost ‘Hoe kan dit nou? Het schilderij is toch hier schoongemaakt?’ Waarop ik hem uitlegde dat het mijn eigen versie is. 

Een andere keer in het Rijksmuseum was ik met mijn kleinzoon van 10 jaar. We stonden voor het schilderij ‘Titus in habijt’, ook van Rembrandt. Waarop onze kleinzoon zei ‘zullen we de echte hier weghalen Opa? Dan hangen we die van jou hier, dat ziet toch echt niemand!’ 

Jan-Hillegom-Titus.jpg
Rembrandts zoon Titus in monniksdracht - 1660 - Rembrandt van Rijn
Jan-Hillegom-Titus.jpg

Tips van Jan!

Wanneer je al 56 schilderijen hebt nageschilderd dan ken je de klappen van de zweep. Dus vroegen we Jan of hij nog tips heeft voor iedereen die meedoet aan de schilderwedstrijd van Het Geheim van de Meester. 

‘Het enige dat ik kan zeggen is duizend keer kijken voor je een keer iets doet, en laat je gevoel haar gang gaan. Het is jouw resultaat! Je doet het voor jezelf en niet voor een ander. Wees niet bang om iets fout te doen, je veegt het uit en begint gewoon opnieuw. Als het maar een heerlijk en ontspannen gevoel geeft’. 

Schilderwedstrijd van Het geheim van de Meester

Ben je geïnspireerd geraakt en pak je zelf het penseel op? Dit is de kans om je werk te laten stralen. Maak een schilderij op basis van een van de kunstwerken uit Het geheim van de Meester en wie weet hangt jouw werk dan straks in het Grachtenmuseum in Amsterdam. Op www.janhilgerson.nl vind je alle werken van Jan en genoeg inspiratie voor je eigen werk.

Deel dit artikel