Organist, dirigent en klavecinist Ton Koopman is 2 oktober 70 jaar geworden. Bekijk hier zijn Bach-concert met het Amsterdam Baroque Orchestra.

Ton Koopman werd op 2 oktober 1944 in Zwolle geboren. Hij studeerde orgel bij Simon Jansen en klavecimbel bij Gustav Leonhardt aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1966, hij was toen nog niet afgestudeerd, richtte hij het ensemble Musica da Camera op. Vier jaar later volgde het barokorkest Musica Antiqua Amsterdam. De meeste bekendheid geniet Koopman tegenwoordig als dirigent van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Het orkest bestaat sinds 1979. Het koor werd daar in 1992 aan toegevoegd. Ton Koopman is docent klavecimbel aan het koninklijk conservatorium in Den Haag, professor in musicologie aan de Universiteit van Leiden en erelid van de Royal Academy of Music in Londen.

Bekijk: J.S. Bach: Brandenburgs Concert no.3 in G gr.t., BWV 1048 door het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.  

Bekijk: J.S. Bach: Cantate 'Weichet nur, betrübte Schatten', BWV 202 door Dorothee Mields, sopraan en het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.  

Opgenomen in de Waalse Kerk in Amsterdam op 10 juni 2012

Deel dit artikel