Vanaf 16 oktober, elke vrijdagavond om 00:05 uur op NPO Radio 1: het tweede seizoen van het hoorspel De Buitendienst.

-- Door de aangepaste programmering rondom de gebeurtenissen in Parijs, is de uitzending van vrijdag 13 november komen te vervallen. Deze aflevering wordt komende vrijdag, 20 november, alsnog uitgezonden. --

In de 7 nieuwe afleveringen kunnen we opnieuw meeleven met het wel en wee van de werknemers van woningbouwcorporatie Davati. Elke vrijdagnacht is te horen hoe het eraan toegaat op de klachtenafdeling. Dit hoorspel met onder anderen Kees Boot, Yvonne van den Hurk, Katarina Justic, Marcel Hensema, Ariane Schluter, Harry van Rijthoven en Wieteke van Dort is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Maatschappelijke relevantie

De Buitendienst is een hoorspel met een duidelijke maatschappelijke relevantie. Aangezien wijken met sociale woningbouw in belangrijke mate onderdeel uitmaken van de smeltkroes die Nederland heet, biedt De Buitendienst een overvloed aan mogelijkheden om aspecten van onze huidige samenleving te tonen. Naast problemen van ‘de gewone man’, besteedt de serie aandacht aan de actuele realiteit binnen de organisatie van woningcorporaties. Het scenario van deze tweede serie is in handen van Anne Lichthart en de regie is opnieuw in de vertrouwde handen van Justine Paauw. Peter Römer schreef de scenario’s van de eerste serie.

Link met de realiteit

'Tijdens het creatieve proces deed zich het bijzondere feit voor dat we door de realiteit werden ingehaald,” legt regisseur Justine Paauw uit. “De malversaties aan de top van grote woningcorporaties werden tijdens het schrijven van het scenario plotseling voorpaginanieuws. Bij de ontwikkeling van De Buitendienst hebben we hierop ingespeeld'. Ook bij Davati blijken door foute beleggingen, verkeerde investeringen, torenhoge onkosten en onevenredige persoonlijke beloningen verwachtingen niet meer waar te maken. Investeringen worden uitgesteld, plannen voor renovatie en nieuwbouw worden afgeblazen. Dit alles heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor de huurders maar ook voor de werknemers van De Buitendienst.

Synopsis 

Bob, Iris en Semra werken op de klachtenafdeling van woningbouwvereniging Davati. Iris werkt als telefoniste en is daarmee het eerste aanspreekpunt van de huurders. Ze coördineert wie van de buitendienst welke klachten afhandelt. Bob is daarbij meer verantwoordelijk voor technische problemen, terwijl Semra als sociaalpedagoog de taak heeft de harmonie tussen bewoners onderling te waarborgen. Als blijkt dat de woningbouwvereniging wegens misstanden aan de top in de financiële problemen zit, heeft dat zijn weerslag op zowel de werknemers van het bedrijf als op de woonomstandigheden van de huurders. Bezuinigen, een hoge werkdruk en een fanatieke interim-manager bepalen de werksfeer. Ondertussen bloed er iets moois tussen nieuwkomer Andre en Iris. 

  1. Aflevering 1 – Vrijdag 16 oktober Terwijl Iris en Andre nog steeds met elkaar flirten, gaat het werk bij Davati gewoon door. Zo belt Johan, een huurder met een verstandelijke beperking, dagelijks naar de klachtenafdeling omdat hij per se een achterdeur wil hebben. Sem betrapt een wel erg aantrekkelijke kunstenaar op wonen in zijn atelier. 
  2. Aflevering 2 – Vrijdag 23 oktober Terwijl Andre en Iris zoetjes aan een stel beginnen te worden, wordt Sem volledig in beslag genomen door haar knappe kunstenaar. Ondertussen heeft Davati echter problemen met een jonge moeder die haar huur niet betaalt en een achterdochtige oude man, die er van overtuigd is bespioneerd te worden.
  3. Aflevering 3 – Vrijdag 30 oktober  Andre ontdekt dat er een aanzienlijk aantal woningen van Davati wordt verhuurd via AirBnB. Ondertussen doet Bob zijn wekelijkse klusjes in zorgcomplex Avondrood, waarbij hij een bewoonster opbiecht dat het werk bij Davati hem de laatste tijd wel erg zwaar valt. 
  4. Aflevering 4 – Vrijdag 6 november  Bob is de laatste tijd erg moe en vertelt Iris last te hebben van slaapproblemen. Ondertussen moet hij een probleem oplossen met een huurster die een pony in haar postzegeltuintje heeft staan, terwijl Sem zich ontfermt over een bewoner met een angst voor brievenbussen. Iris krijgt het moeilijk als blijkt dat haar dochter Andre niet zit zitten. 
  5. Aflevering 5 – Vrijdag 13 november  Doordat Andre een jonge bewoner moet vertellen dat hij zeer waarschijnlijk niet in het huurhuis van zijn overleden moeder mag blijven wonen, wordt hij geconfronteerd met de dood van zijn eigen vrouw. Ondertussen probeert Sem bewijs te vinden voor het onderbrengen van een bordeel in een Thaise massagesalon.   
  6. Aflevering 6 – Vrijdag 20 november  Terwijl Bob zich terugtrekt van de hectische werkvloer door een middag klusjes te doen in zorgcomplex Avondrood, vrezen de overige werknemers van Davati het ergste als blijkt dat een van hun huurders al lange tijd niet meer op straat is gezien en de deur ook niet opendoet. 
  7. Aflevering 7 – Vrijdag 27 november  Werk en privé raken door elkaar als Iris haar relatie met Andre moet stopzetten en Sem in een moeilijke positie terecht komt: Ze moet haar geliefde vertellen dat hij niet langer in zijn atelierwoning mag blijven wonen. Ondertussen maakt een godsdienstwaanzinnige huurster het Bob en Sem niet gemakkelijk. 

Credits

Regie: Justine Paauw

Scenario: Anne Lichthart en Peter Römer (seizoen 1)

Geluid: Frans de Rond

Hoofdrollen: Kees Boot (Bob), Katarina Justic (Sem), Yvonne van den Hurk (Wijnalda), Ariane Schluter (Iris) en Marcel Hensema (Andre)

De Buitendienst is een productie van Palentino Media in opdracht van AVROTROS

Vanaf 16 oktober iedere vrijdagavond om 00:05 uur op NPO Radio 1

>> Luister alle uitzendingen terug (seizoen 1) 

Abonneer je op de podcasts

Abonneer je op de podcasts (via iTunes)

Deel dit artikel