Te gast zijn André van Duin, Jan Versteegh, Tania Kross en Joost Prinsen. Ann Demeester bezoekt het Rijksmuseum Twenthe. Handsome Poets verzorgt de live muziek.

In deze uitzending onder andere aandacht voor de expositie Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld in het Rijkmuseum Twenthe, De Komiek van André van Duin en muziek van Handsome Poets.

André van Duin

Ter ere van het 50-jarig jubileum van André van Duin schreef de komiek het boek De Komiek. Met Cornald Maas praat Van Duin over dit kijk- en leesboek en zijn lange en succesvolle carrière.

Jan Versteegh

Cornald Maas neemt het culturele nieuws door met Jan Versteegh. De presentator en verslaggever begon zijn carrière bij PowNews, maar maakte in 2014 de overstap naar BNN om daar het programma Spuiten en Slikken te presenteren.

Tania Kross

Operazangeres Tania Kross is een graag geziene gast in Opium. Tania Kross werd geboren op Curaçao en verhuisde op haar zeventiende naar Nederland voor een studie aan het Utrechts Conservatorium. Ze werkte in binnen- en buitenland mee aan verschillende operaproducties en won diverse prijzen.

Joost Prinsen

Acteur, presentator, zanger, columnist en schrijver Joost Prinsen is te gast. Prinsen is tegenwoordig vooral bekend als presentator van Met het Mes op Tafel, maar heeft een enorme staat van dienst als acteur. Hij debuteerde bij Wim Sonneveld in De kleine parade, speelde jarenlang in het kinderprogramma De Stratenmaker op zee show, speelde in diverse films en is nog steeds in Het Klokhuis te zien. Met Cornald Maas praat hij over zijn voorstelling Uurtje Literatuurtje, waarin hij zijn favoriete schrijvers en dichters eert.

Jan van Eyck

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen in Haarlem, bezoekt de expositie Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Samen met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) presenteert het museum twintig vijftiende- en vroeg-zestiende-eeuwse werken van de hand van van Eyck, van der Weyden, maar ook van Memling, Metsijs, Gerard David en vele anderen.

Handsome Poets

Met Sky On Fire scoorde Handsome Poets een enorme hit. Met hun aanstekelijke indiepop stonden Tim van Esch, Nils Davidse en Daniël Smit op festivals als Pinkpopm, Lowlands en Eurosonic/Noorderslag. In het voorjaar van 2015 komt de band met een nieuwe plaat. In januari verschijnt de eerste single Stardust. Na de lancering van het album in maart gaat Hansome Poets op tournee door Nederland.

Deel dit artikel