Te gast zijn Inez Weski, André van Duin, Kees Hulst, Olga Zuiderhoek, Lucretia van der Vloot, Sacha Bronwasser en de kanshebbers op de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015: Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe, Sander Breure en Witte van Hulzen.

Kunstenaar Bram De Jonghe wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015. Dat maakte strafpleiter en juryvoorzitter Inez Weski in deze uitzending bekend.

Volkskrant Beeldende Kunstprijs

De Volkskrant Beeldende Kunstprijs is een oeuvreprijs voor talentvolle jonge kunstenaars. De winnaar ontvangt een geldbedrag ter waarde van tienduizend euro. De genomineerden zijn dit jaar: Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure en Witte van Hulzen.

Bekijk de Kunstuur-uitzending over de genomineerden

Dina Danish

De van oorsprong Egyptische Dina Danish (Parijs, 1981) neemt als uitgangspunt voor haar werk een onverwacht, belachelijk onderwerp. Kauwgom bijvoorbeeld. Of tongbrekers.

Koen Taselaar

Tekenaar Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) maakt naast tekeningen ook ruimtelijk werk. Zo ontwierp hij een muur van het toekomstige metrostation aan de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Bram De Jonghe

Vlaming Bram De Jonghe (Oostende, 1985) is kunstenaar, ingenieur en uitvinder tegelijkertijd. Wat hij ook maakt, zijn werk heeft authentieke verwondering als doel.

Levi van Veluw

Fotograaf en videokunstenaar Levi van Veluw (Hoevelaken, 1985) heeft bekendheid verworven met zijn zelfportretten: tekeningen, foto’s, video’s en sculpturen van torso’s, waarin de huid is vervangen door materiaal als gras, inkt of hout.

Sander Breure & Witte van Hulzen

Sander Breure (Leiderdorp, 1985) en Witte van Hulzen (Bolsward, 1984) maken onder meer installaties, films en foto's. Daarnaast doen ze regelmatig een performance, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

The Sunshine Boys

Komiek André van Duin is samen met Kees Hulst te zien als variétéduo in The Sunshine Boys. Deze legendarische komedie gaat over twee komieken die na jaren ruzie proberen om nog één keer samen op te treden. De confronterende hereniging van deze twee rasartiesten op leeftijd zorgt voor zowel komische als ontroerende momenten.

Uitgezonden op 19 maart 2015

Deel dit artikel