Te gast zijn schrijver Tom Lanoye, presentator Winfried Baijens en acteurs Gijs Naber en Herman Gilis. Museumdirecteur Axel Rüger bezoekt het Rembrandthuis in Amsterdam.

Schrijver Tom Lanoye vertelt over Koningin Lear, de bewerking van Shakespeares tragedie die hij speciaal voor Toneelgroep Amsterdam schreef, acteurs Gijs Naber en Herman Gilis over de nieuwe theatervoorstelling LEGER van het RO theater en museumdirecteur Axel Rüger bezoekt het Rembrandthuis.

Tom Lanoye

Romancier, dichter en toneelschrijver Tom Lanoye is te gast. Zondag 8 maart gaat zijn bewerking van Shakespeares tragedie King Lear - Koningin Lear - in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Lanoye schreef Koningin Lear speciaal voor Toneelgroep Amsterdam. In deze versie, geregisseerd door Eric de Vroedt, is niet een man, maar een vrouw aan de macht. Leading lady Lear wordt gespeeld door Frieda Pittoors, één van de grandes dames van het Nederlands toneel.

Winfried Baijens

Presentator en programmamaker Winfried Baijens neemt met Cornald Maas het culturele nieuws door.

LEGER

Hoe verwerk je de dood van je beste vriend die je tijdens de oorlog hebt verloren? Acteurs Gijs Naber en Herman Gilis hebben beiden een fascinatie voor oorlog. Speciaal voor hen schreef toneelschrijver Rik van den Bos LEGER, een stuk over soldaten in Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. Alize Zandwijk regisseert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen. Deze nieuwe theatervoorstelling van het RO Theater gaat vrijdag 13 maart in première.

Rembrandts Late Leerlingen

Axel Rüger - directeur van het Van Gogh Museum - bezoekt de tentoonstelling Rembrandts Late Leerlingen – In de leer bij een genie in het Rembrandthuis in Amsterdam. De tentoonstelling focust op de leerlingen van Rembrandt die tijdens de laatste periode van zijn carrière (1650 tot zijn dood in 1669) onderwijs van hem kregen. In de tentoonstelling is werk van Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck, Jacobus Leveck, Heyman Dullaert en Arent de Gelder te zien.

Uitgezonden op 5 maart 2015

Deel dit artikel