Cornald Maas ontmoet Maurice Hermans, zoon van Toon. Hermans jr. brengt in het theater onder de titel Zo'n Toon een hommage aan z'n vader, de grote cabaretier.

Cornald Maas gaat kijken bij de voorstelling ‘Zo’n Toon’, Bas Heijne bezoekt de voorstelling De Stille Kracht en museumdirecteur Emily Ansenk gaat naar de tentoonstellng ‘Kleur ontketend’. En natuurlijk zijn Yentl en De Boer ook weer van de partij!

Cornald Maas neemt een kijkje bij de voorstelling ‘Zo’n Toon’, van dichter en zanger Maurice Hermans. Hermans jr. eert hiermee zijn vader, de grote cabaretier Toon Hermans. Is zoonlief in staat het ‘Toon-publiek’ aan zich te binden?

De stille kracht

Schrijver en Couperus-kenner Bas Heijne bezoekt en becommentarieert voor OPIUM de voorstelling De Stille Kracht van Toneelgroep Amsterdam (TGA), naar het beroemde boek van Louis Couperus.

Kleur ontketend

Museumdirecteur Emily Ansenk gaat naar de tentoonstellng ‘Kleur ontketend’ in Gemeentemuseum in Den Haag, over moderne kunst in Nederland en Belgie vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Op de tentoonstelling zijn meer dan honderd schilderijen te zien; van Monet en Matisse tot Mondriaan en Sluijters. Het geheel wordt in de context geplaatst van de maatschappelijke ontwikkelingen in die tijd: de eerste zeppelin, treinen, de eerste roltrap… het begin van de consumptiemaatschappij.

Yentl en De Boer

Yentl en De Boer zijn natuurlijk ook weer aanwezig, om ons opnieuw te verrassen met een eigenzinnig lied tegen de achtergrond van de culturele actualiteit. 

Uitgezonden op 8 oktober 2015

Deel dit artikel