Te gast zijn choreograaf Hans van Manen, cabaretier Paul van Vliet, zangeres Louise Korthals en presentatrice Daphne Bunskoek. Museumdirecteur Axel Rüger bezoekt de expositie 'Alexander, Napoleon & Joséphine' in de Hermitage in Amsterdam.

In deze uitzending onder andere aandacht voor cabaretier Paul van Vliet en choreograaf Hans van Manen.

Paul van Vliet

Schrijver, zanger en acteur Paul van Vliet wordt tachtig. De bekende kleinkunstenaar zit ruim vijftig jaar zit in het vak en is nog niet van plan te stoppen. Sinds 1957 staat Van Vliet op het podium. Tot 1960 vormt hij samen met Liselore Gerritsen, Floor Kist en pianist Kaj van Oven het Leidsch Studenten Cabaret. Sinds 1970 brengt Paul van Vliet succesvolle soloprogramma’s op de planken.

Hans van Manen

Daarnaast is choreograaf Hans van Manen te gast. Van Manen begon zijn carrière in 1951. Sindsdien verschenen er meer dan 120 balletten van zijn hand. Hij won diverse prijzen waaronder de Sonia Gaskell-prijs voor zijn hele oeuvre (1991), de prestigieuze Deutsche Tanzpreis (1993) en de Erasmusprijs voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlands dans (2000). Op dit moment is Kleines Requiem (1996), één van de hoogtepunten uit het oeuvre van de choreograaf, opnieuw te zien bij het Nederlands Dans Theater. Het ballet is onderdeel van Strong Language. In Kleines Requiem dansen drie paren in telkens wisselende combinaties sensuele en weemoedige duetten. Wanneer plotseling een razende polka lolbarst, gaan ze alle zes op in één wervelende beweging.

Daphne Bunskoek

Met presentatrice Daphne Bunskoek neemt Cornald Maas het culturele nieuws door.

Alexander, Napoleon & Joséphine

Axel Rüger - directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam - bezoekt de expositie Alexander, Napoleon & Joséphine: een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst in de Hermitage in Amsterdam. In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.

Uitgezonden op 9 april 2015

Deel dit artikel