De documentaire ULAY is een portret over baanbrekend performancekunstenaar Frank Uwe Laysiepen. Laysiepen, als kunstenaar bekend onder de naam ULAY, is druk bezig met de voorbereidingen van de grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Amsterdam, als hij in maart 2020 na een lang ziekbed overlijdt. Deze tentoonstelling is de aanleiding voor een portret over een kwetsbare en opvallende kunstenaar. 

Hoewel zijn kunst het soms uitschreeuwt, was ULAY zelf een bescheiden man, zuiver levend voor de kunst. Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović, met wie hij ook een relatie kreeg. Samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst. Hoewel hun werken iconisch zijn geworden, laat de tentoonstelling zien dat ULAY zowel voor als na die tijd een indrukwekkend en vernieuwend solo-oeuvre heeft opgebouwd bestaande uit onder andere series aforismen, visuele poëzie, Polaroidfoto’s en performances.

ULAY schreef geschiedenis met Abramovic

In de documentaire worden onder anderen Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum en curator is Hripsimé Visser gevolgd die in de geest van ULAY zijn doorgegaan met het samenstellen van zijn retrospectief. Ook kunstenaar Jurriaan Löwe, Uwe’s zoon, en kunstcriticus Maria Rus Bojan komen aan het woord. Maria volgt al meer dan 40 jaar het werk van ULAY en kent het daarom als geen ander. Marina Abramovic geeft via een digitaal gesprek haar eerbetoon aan haar voormalige grote liefde en sparringpartner waarmee ze geschiedenis heeft geschreven.

ULAY, maandag 30 november om 21.55 uur op NPO 2 Extra, daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.

Deel dit artikel