De documentaire ULAY is een portret over de baanbrekend performancekunstenaar Frank Uwe Laysiepen. Laysiepen, als kunstenaar bekend onder de naam ULAY, is druk bezig met de voorbereidingen van de grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Amsterdam, als hij in maart 2020 na een lang ziekbed overlijdt. Deze tentoonstelling was de aanleiding voor een portret over een kwetsbare en opvallende kunstenaar. 

Performancekunst én vernieuwd solo-oeuvre

Hoewel zijn kunst het soms uitschreeuwt, was ULAY zelf een bescheiden man, zuiver levend voor de kunst. Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović, met wie hij ook een relatie kreeg. Samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst.

Hoewel hun werken iconisch zijn geworden, laat de tentoonstelling zien dat ULAY zowel voor als na die tijd een indrukwekkend en vernieuwend solo-oeuvre heeft opgebouwd bestaande uit onder andere series aforismen, visuele poëzie, Polaroidfoto’s en performances.

Marina Abramović' eerbetoon aan ULAY

In de documentaire ULAY worden onder anderen directeur van het Stedelijk Museum Rein Wolfs en curator is Hripsimé Visser gevolgd, die in de geest van ULAY zijn doorgegaan met het samenstellen van zijn retrospectief.

Ook kunstenaar Jurriaan Löwe, Uwe’s zoon, en kunstcriticus Maria Rus Bojan komen aan het woord. Maria volgt al meer dan veertig jaar het werk van ULAY en kent het daarom als geen ander. Marina Abramović geeft via een digitaal gesprek haar eerbetoon aan haar voormalige grote liefde en sparringpartner waarmee ze geschiedenis heeft geschreven.

ULAY zie je zaterdag 31 juli 2021 om 10.25 uur op NPO 2. 

Bekijk de uitzending via NPO Start

Deel dit artikel