Het staat buiten kijf dat Vincent van Gogh een bijzondere kunstenaar was. Door de eeuwen heen heeft hij met zijn werken vele andere kunstenaars geïnspireerd. Een aantal hedendaagse kunstenaars die zich door hem lieten inspireren zijn ontwerper Daan Roosegaarde, beeldend kunstenaar Marc Mulders en fotograaf Frank Kouws.

Afbeelding: Vincent van Gogh door Narouz Moltzer (2015)

Frank Kouws

De uit Nijmegen afkomstige Frank Kouws gelooft heilig in de kracht van het oog van de camera en stelt dat zijn werk een uitnodiging is om dingen in een breder perspectief te zien. Kinderen spelen vaak een grote rol in zijn werk. Hij liet zich inspireren door het schilderij ‘De aardappeleters’ van Van Gogh en maakte een foto genaamd ‘Moderne aardappeleters’. Op de foto is een tafel vol friet etende kinderen te zien.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde kan omschreven worden als een Nederlandse pionier in de kunstwereld. De kunstenaar is zowel ondernemer als ontwerper en verschijnt ook regelmatig als gast in verschillende televisieprogramma’s. Een van zijn bekendste werken is ‘Het Van Gogh fietspad’ in Nuenen, waarbij hij zich heeft laten inspireren door het schilderij ‘Sterrennacht’. Het fietspad bestaat uit duizenden steentjes die oplichten als het duister valt.

Marc Mulders

De Nederlandse beeldend kunstenaar Marc Mulders is vooral bekend vanwege zijn olieverf schilderijen. Hij volgt graag de loop van de natuur en schildert voornamelijk bloemen en wilde dieren, afhankelijk van de seizoenen. Ook bij hem is Van Gogh door de jaren heen een belangrijke bron van inspiratie geweest. Zijn eigen schilderij ‘Zonnebloemen najaar’ heeft dan ook wel wat weg van ‘Zonnebloemen’ van Van Gogh.  

Van Gogh taart

De werken van de drie bovenstaande kunstenaars zijn uiteraard maar paar van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op de schilderijen van Van Gogh. Deze kunstwerken bestaan in allerlei verschillende vormen, die je niet zo snel verwacht. De Amsterdamse bakkerij De Drie Graefjes heeft bijvoorbeeld in de etalage een aantal prachtige taarten in Van Gogh stijl staan.

Deel dit artikel