In de tentoonstelling ‘De waanzin nabij’ onderzoekt het Van Gogh Museum de ziekte, het oor en dood van Van Gogh. Jeroen Krabbé bezocht de plek waar Van Gogh zijn laatste maanden doorbracht en uiteindelijk een einde aan zijn leven maakte.

Bekijk de aflevering van Krabbé zoekt Van Gogh in speler hierboven.

De revolver

Het Van Gogh Museum belicht de dood van Van Gogh uitgebreid in de tentoonstelling ‘De waanzin nabij’. Voor het eerst wordt de verroeste revolver getoond die mogelijk het wapen is geweest waarmee Van Gogh zelfmoord wilde plegen. De revolver werd rond 1960 in Auver gevonden, toen een boer zijn land aan het bewerken was. Jeroen Krabbé bezoekt het korenveld bij Auver en overgaat de verschillende lezingen over de dood Van Gogh. Bijvoorbeeld het verhaal over de twee jongens die Van Gogh altijd gepest hebben en een pistool in hun bezit hadden. 

Het laatste schilderij

In de tentoonstelling is onder andere het laatste schilderij van Van Gogh te zien: ‘Boomwortels’. Krabbé zoekt in de bossen de plek waar Van Gogh het schilderij heeft gemaakt. Hij zoekt letterlijk de boomwortels op. Hoewel eerder werd gedacht dat dit een abstract schilderij was.

Wil je meer afleveringen van 'Krabbé zoekt Van Gogh' terugkijken? Neem dan een kijkje in ons archief!

Deel dit artikel