Laat u inspireren door de muziek van o.a. Ravel en Debussy, componisten die veel aandacht hadden voor klankkleur en samenklanken.

Postimpressionisme

Van Goghs schilderstijl wordt postimpressionisme genoemd. Het is de stroming die het impressionisme opvolgt. Impressionistische schilders als Claude Monet en Pierre Auguste Renoir kozen als onderwerp van hun werk 'de beleving van het moment'. De lichtval, beweging, het moderne leven en kleuren spelen een grote rol. Postimpressionisten, zoals Van Gogh, gaan nog verder in het vastleggen van beleving. De werkelijkheid en de realiteit raakt steeds meer op de achtergrond van de boodschap of de emotie die het schilderij moet overbrengen.

Muziek uit de tijd van Van Gogh

Ook in de muziek is een soortgelijke stroming te herkennen. Tijdgenoten van Van Gogh, zoals de componisten Debussy (1862-1918) en Ravel (1875-1937) gebruikten de klankkleur - de kwaliteit van allerlei samenklanken en instrumenten - en sfeer als uitgangspunt voor compositie. Daarbij lieten ze zich vaak inspireren door Oosterse muziek en de totaal andere klankwereld die deze muziek met zich meebracht. Om een beter beeld te krijgen hoe dat klinkt hebben we twee afspeellijsten gemaakt: een introductielijst met bekende impressionistische muziek, en een verdiepende lijst met minder bekende, maar misschien nog wel mooiere muziek.

Luistertips

Het allereerste werkje, de 'Petite ouverture à danser' van Erik Satie (1866-1925) duurt maar 1:25 minuten en klinkt in eerste instantie heel simpel. Toch speelt de componist op talloze manieren met klank. Hij gebruikt mineur, majeur, open en vrolijke maar ook dichte en wrang klinkende akkoorden om sfeer en zijn (vaak nogal sombere) gemoedstoestand uit te drukken. In de 'Introduction et Allegro', het eerste werk van afspeellijst 2 gebruikt Ravel soortgelijke technieken. Hij legt de nadruk op hoe verschillende instrumenten samen klinken, door voor een ongewone combinatie van harp, fluit, klarinet en strijkkwartet te schrijven. 

Introductie

<iframe width="300" height="380" frameborder="0" src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Aavroklassiek%3Aplaylist%3A6l4WVqYGwQReHBhbKxV7nL">

Verdieping

</p></body></html>

Deel dit artikel