Paulien Oltheten en Anouk Kruithof, naar eigen zeggen 'oude jonge fotografen', exposeren momenteel in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De fotografen (bouwjaar 1981 en 1982) zijn gefascineerd door menselijk gedrag en geven in hun werk verrassende wendingen aan fotografische technieken.

Persoonlijk en humoristisch

Paulien Oltheten fotografeert, maakt korte films en geeft daar waar nodig commentaar door middel van geschreven tekst of tekeningen. Haar werk gaat veelal over mensen op straat. Op persoonlijke en vaak humoristische wijze legt zij de onbewuste patronen van voorbijgangers in de openbare ruimte vast. Soms grijpt ze in en vraagt ze haar 'modellen' de handeling voor de camera te herhalen. Er bestaat een continue wisselwerking tussen het vastleggen van toevallige momenten die zij tegenkomt op straat en kleine interventies die zij zelf aanbrengt.

Sociale interventies

Het werk van Anouk Kruithof – foto’s, installaties, sculpturen en kunstenaarsboeken – komt vaak voort uit sociale interventies in de publieke ruimte. Ze gebruikt de fotocamera als strategisch middel om contact te leggen met de buitenwereld. Het fotografisch materiaal vormt vervolgens de basis van haar uiteindelijke werken, waarin zij doorgaans ook alledaagse of industriële bouwmaterialen, zoals spons of isolatiemateriaal, verwerkt. Kruithof onderzoekt en ondervraagt hiermee de grenzen van het medium fotografie.

Van Breda via Berlijn naar New York

Oltheten en Kruithof maakten een vergelijkbare ontwikkeling door. Ze studeerden een jaar na elkaar af aan de St. Joost Academie in Breda, leerden elkaar kennen in Berlijn en verbleven gelijktijdig in New York.

De tentoonstelling Paulien Oltheten & Anouk Kruithof is t/m 9 juni 2014 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Deel dit artikel