De Turner Prize 2014 is 1 december 2014 uitgereikt aan Duncan Campbell. Onder de genomineerden waren geen traditionele kunstschilders of beeldhouwers. Hij kreeg de prestigieuze onderscheiding voor hedendaagse kunst voor zijn film 'It for Others', een reflectie op Afrikaanse kunst.

Turner Prize

De Turner Prize is genoemd naar de Engelse schilder William Turner (u weet wel, van die woeste landschappen en zeegezichten) en wordt sinds 1984 jaarlijks toegekend aan een Britse kunstenaar onder de vijftig. Er worden steeds vier genomineerden geselecteerd op basis van werk dat zij in het afgelopen jaar hebben tentoongesteld. Het prijzengeld bestaat uit 40.000 pond (bijna 50.000 euro), waarvan 25.000 pond naar de winnaar gaat en 5.000 naar de drie andere genomineerden.

Roemruchte prijs

De prijs heeft in het verleden veel publiciteit getrokken, omdat er vaak provocerende kunstwerken werden genomineerd. Denk bijvoorbeeld aan de haai op sterk water van Damien Hirst (genomineerd in 1995) en Tracy Emin’s onbeslapen bed (genomineerd in 1991). Bekende Britse kunstenaars die de Turner Prize al eens hebben gewonnen zijn Anish Kapoor, Steve McQueen, Gilbert & George en Mark Wallinger.

Duncan Campbell's It For Others

De film It For Others is een reflectie op de Afrikaanse kunst en bestaat onder meer uit een reeks dansen geïnspireerd door het werk van de Duitse filosoof Karl Marx. De jury roemde vooral Campbell's exceptionele toewijding om een actueel werk te maken dat ingaat op de constructie van waarde en betekenisgeving. Campbell is de vierde winnaar van de Glasgow School of Art uit Schotland in tien jaar tijd.

Deel dit artikel