Het weer wordt langzaam natter en grauwer. Het perfecte moment om rond te dwalen door een warm museum. Ook in oktober zijn er weer bijzondere exposities georganiseerd. Van een tentoonstelling over tentoonstellingen tot aan een eenzame ontmoeting met een hoogtepunt uit de carrière van Johannes Vermeer. We tippen je vijf tentoonstellingen die je nu kan bezoeken, je aan het denken zetten en je daarom nog wel even bij zullen blijven.
 

Stedelijk Museum Amsterdam - In the Presence of Absence 

In het Stedelijk Museum Amsterdam vind je de eerste van de vijf tentoonstelling die je aan het denken zetten. Met ruim 14 zalen die zijn gevuld met kunst uit allerlei disciplines. ‘In the Presence of Absence’ zet je aan het denken over vastomlijnde ideeën uit onze maatschappij. Verhalen die ongezien blijven, genegeerd zijn of vaker verteld mogen worden binnen grote, publieke instellingen. 

In the Presence of Absence is te zien tot en met 31 januari 2021. 

Dominique-LautBanda-1280-MUZE.jpg
DOMINIQUE - Sama Ite Wele Telu (2020)
Dominique-LautBanda-1280-MUZE.jpg

Bonnefantenmuseum - Say it Loud

Hoe kunnen kunstenaars en musea relevant zijn als het gaat om vraagstukken over inclusie en diversiteit? Dat is de vraag die verschillende musea zichzelf stellen binnen het programma Musea Bekennen Kleur. De tentoonstelling ‘Say it Loud’ is onderdeel van dit programma. Maak je klaar voor imposante werken over onderwerpen die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan. 

Say it Loud is te zien tot en met 18 april 2021

Raquel-van-Haver-Amo-a-la-reina-1280-MUZE.jpg
Raquel van Haver - Amo a la Reina (2020)
Raquel-van-Haver-Amo-a-la-reina-1280-MUZE.jpg

Het Nieuwe Instituut - Art on Display 1949-69

Hoe presenteer je kunst? En hoe kijk je daar als bezoeker naar? Museumbezoekers zijn geneigd de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting is geënsceneerd door een ontwerper. Deze tentoonstelling stelt daarom voor een keer het tentoonstellingsontwerp zelf centraal. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. Een unieke kans om deze vooruitstrevende benaderingen fysiek te ervaren. 

Art on Display 149-69 is te zien tot en met 07 maart 2021

Art-on-display-1280-MUZE.jpg
Het Nieuwe Instituut - Art on Display 05
Art-on-display-1280-MUZE.jpg

Kunsthal KAdE - This is America | Art USA today

Binnenkort gaat Amerika weer naar de stembus. Wordt het Trump of Biden? Een belangrijke stem in een ontzettend gepolariseerd land. In de tentoonstelling \This Is America | Art USA Today’ brengen zo’n dertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en ‘Trump’.

This is America | Art USA today is te zien tot en met 3 januari 2021

LosDos-This-is-America-1280-MUZE.jpg
LosDos - Operation Hold the Line | The Effects of Imperialism (2020)
LosDos-This-is-America-1280-MUZE.jpg

Mauritshuis - Alleen met Vermeer - het mooiste schilderij ter wereld

Oog in oog met ‘Het gezicht op Delft’. Helemaal alleen! Duizenden bezoekers verzamelen zich al vele jaren in drommen om het schilderij. Literair wonder Marcel Proust beschouwde het zelfs als het mooiste schilderij ter wereld. En dankzij subtiele vormgeving, perfecte belichting en geen geluiden of afleiding van buitenaf geniet je intens van dat prachtige werk, in je uppie! 

Alleen met Vermeer - het mooiste schilderij ter wereld is te zien tot en met 3 januari 2021

Vermeer-Gezicht-op-Delft-1280-MUZE.jpg
Vermeer - Gezicht op Delft (1660-1661)
Vermeer-Gezicht-op-Delft-1280-MUZE.jpg

MUZE is het grootste kunstmagazine van Nederland, speciaal gemaakt voor leden van AVROTROS. Wil jij altijd op de hoogte zijn van exposities die je niet wil missen, de mooiste verhalen achter kunstwerken en inspirerende lezingen over tentoonstellingen bijwonen? Vraag een gratis MUZE aan en ontwikkel je kijk op kunst. Meer zien is meer genieten! 

Deel dit artikel