In de Nieuwe Kerk in Amsterdam viel op de laatste dag van de tentoonstelling het kunstwerk Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) (2014-2015) van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons door een ongeluk kapot. Een museumbezoeker raakte het werk aan. Het gaat helaas wel vaker mis in musea.

1. Papier hier

creed-work-no-88-1995-in-gallery.jpg
Work no 88, A sheet of A4 paper crumpled into a ball - Martin Creed
creed-work-no-88-1995-in-gallery.jpg

In De Vishal werd in de zomer van 2016 een huiskamer gecreëerd met werk van 24 kunstenaars en ontwerpers. De huiskamersetting moest het mogelijk maken om op een informele manier van kunst en design te genieten. Helaas is dit funest geweest voor het kunstwerk ‘Work no 88’, ‘A sheet of A4 paper crumpled into a ball’ van de Engelse kunstenaar Martin Creed. Een vrijwilliger dacht dat de prop papier afval was en gooide het in een afvalbak. Toen het werk werd gevonden was het helaas niet meer te redden. Het zat vol vettigheid en koffieresten.

2. Ten (onge)val

Ongelukken zitten in een klein hoekje. In de zomer van 2015 struikelde een jongen van 12 jaar in een museum vol met Italiaanse kunst in Taipei. Zijn val zorgde voor een flink gat in het olieverfschilderij ‘Bloemen’ van de schilder Paolo Porpora. Het werk had een waarde van 1,3 miljoen euro.

3. Grondige schoonmaak

Where-shall-we-go-dancing-tonight.jpg
Where shall we go dancing tonight - Sara Goldschmied en Eleonora Chiari
Where-shall-we-go-dancing-tonight.jpg

De schoonmakers van het Museion Bozen-Bolzano waren erg grondig toen ze een kunstwerk bestaande uit lege champagneflessen en confetti weggooiden. De kunstenaars Sara Goldschmied en Eleonora Chiari maakten de installatie ‘Where shall we go dancing tonight?' als kritiek op de financiële speculatie, feesten en consumentisme. Ze konden er niet om lachen.

4. De klokkenluider

Ook in een klokkenmuseum in Amerika ging het een paar jaar geleden mis. Een man kon het niet laten om een klok aan te raken, waardoor de klok van de muur viel. Hij probeerde de zeldzame klok nog te redden, maar helaas viel het uurwerk in stukken. (Als je ongeduldig bent: zie de video op 01:00 minuut.)

5. De vaas

Een ander Nederlands ongelukje vond plaats in het Groninger Museum. Een bezoeker deed een stap achteruit om een foto te nemen van een kunstwerk, waarbij hij een ander kunstwerk omstootte. Het ging om een vaas van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon die hij speciaal voor het informatiecentrum van het museum had ontworpen. De vaas was een meter hoog en woog zeker 80 kilo.

Deel dit artikel