Het Rijksmuseum Amsterdam heeft veel schilderijen met vogels erop, maar lang niet van alle vogels is de soort bekend. Daarom werd afgelopen zondag, op dierendag, een groep vogelaars ingezet om dit te verbeteren.

Vogels in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft zo’n 1,2 objecten met vogels erop. Van een aanzienlijk deel daarvan is echter onbekend om wat voor soort het gaat. Deze kennis kan een grote bijdrage leveren aan het precies dateren van de werken. 50 vogelkenners werden om die reden afgelopen weekend toegelaten tot het –tot nu toe- afgeschermde online project van het Rijksmuseum. Zij zullen digitaal de vogels uit het Rijksmuseum onder de loep nemen. Dit is hard nodig volgens historicus Ruud Valk, tegen NOS zei hij hierover "Kunsthistorici zijn vaak niet eens in staat om een meerkoet thuis te brengen op een schilderij."

Kunst in vogelvlucht

Vogels worden al eeuwen afgebeeld in schilderijen, vaak met een grotere betekenis dan enkel decoratief of wetenschappelijk. De betekenis van vogels in de beeldende kunst verschilt dan ook per periode en gebied. Zo symboliseerde bij de Egyptenaren vogels de ziel. Terwijl in de 17-eeuwse kunst ze vaak een seksuele betekenis hadden, 'vogelen' betekende toen vrijen.

Deel dit artikel