In Hollandse Meesters Retour bezocht museumdirecteur Cathelijne Broers van de Hermitage in Amsterdam het Fabergé Museum in St. Petersburg.

Paaseieren voor het koningshuis

Het huis van Fabergé werd in 1842 opgericht en werd beroemd door de keizerlijke paaseieren voor het Russische koningshuis. Het lievelingsei van Cathelijne Broers is het Lelietjes-van-dalen-ei. Het is versierd met parels en diamanten en is gemaakt in art-nouveaustijl. Het was de favoriete bloem van Alexandra Fyodorovna (Charlotte van Pruisen, dochter van koning Frederik Willem III van Pruisen) en staat symbool voor puurheid. 

De verrassing van dit ei zijn de miniatuur portretjes van de keizers en zijn oudste twee dochters. De portretten komen uit het ei omhoog bij het draaien van de parelpen.

De collectie van Fabergé

De Russische juwelier Carl Fabergé was de hofjuwelier van de Russische Tsaren. De zakenman Viktor Vekselberg kocht het werk van Fabergé in 2004 van de erfgenamen van de Amerikaanse krantenmagnaat Malcolm Forbes, die de juwelen verzamelde. De stukken zouden eerst worden geveild, maar gelukkig is zo de collectie bij elkaar gebleven.

Deel dit artikel