Lig je in de tuin of in een park van de zon te genieten maar slaat de verveling toch toe? Zet dan je koptelefoon op en luister naar het hoorspel 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet'. 

De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman Jacob de Zoet (2010) van David Mitchell. Het boek beschrijft de belevenissen van de Zeeuwse kantoorklerk Jacob de Zoet op het Nederlandse handelseilandje Deshima voor de kust van Japan in 1799. Hij is daar om de boeken van de VOC te controleren maar belandt in een wereld vol corruptie en intriges. Hoewel hij een verloofde in Nederland heeft, valt hij als een blok voor de Japanse vroedvrouw Orito. Dan wordt er een moord gepleegd...

 Japans-Hollandse handelsrelatie

Elke vrijdagnacht wordt een deel van De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet uitgezonden. Komende vrijdag is aflevering 7 aan de beurt, maar instappen kan nog steeds, want alle voorgaande delen zijn terug te luisteren. Bij de start van de 11-delige serie vroeg NPO Radio 1 aan regisseur Rick Steggerda wat de relevantie van het drama Jacob de Zoet is voor onze tijd: 'De roman gaat over een klein en vaak vergeten stukje geschiedenis van Nederland en de VOC. Wij waren meer dan twee eeuwen de enige handelspartner van Japan. Mitchell heeft deze periode als uitgangspunt genomen voor een historische roman. Daarmee speelt hij een spel. Langzaam wordt de roman een thriller, een horrorverhaal, om uiteindelijk heel reflectief en vol actie te eindigen. Mitchell spot met de wetten van genres. Ook zit het verhaal vol kleurrijke personages en ingenieuze verhaallijnen'.

Volgens Steggerda zit het hoorspel 'tjokvol relevantie'

Hoorspel halfuur

De serie over Jacob de Zoet is wordt uitgezonden tijdens het Hoorspel Halfuur. In dit programma is elke vrijdag- op zaterdag net na middernacht, tussen 00:05 en 00:35 is een mooi, intiem radiodrama van Nederlandse bodem op NPO Radio 1 te beluisteren.

Je kan alle uitgezonden delen terugluisteren via de website van NPO Radio 1 of via de podcast De Verhalen.

Deel dit artikel