“Het stuk is als een hond die eindelijk naar buiten mag. Hij snuffelt overal en rent enthousiast van boom naar boom.” Aldus componist Frederic Rzewski over zijn nieuwe pianoconcert ‘A Dogs Life’. Op vrijdag 6 maart gaat het gloednieuwe stuk samen met een werk van Hans Zender in première in TivoliVredenburg.

Rzewski

In Nederland kende de Amerikaanse componist Frederic Rzewski al eerder succes met zijn stuk ‘The People United Will Never Be Defeated’, een extreem uitdagend pianowerk. Rzewski studeerde compositie aan Harvard en Princeton University, waar hij les kreeg van onder andere Milton Babbit, maar besloot zich ook als pianist te specialiseren in moderne muziek. Zo leerde hij muziek van Stockhausen, Boulez en Cage kennen.

Snuffelen

“Ik probeer al mijn hele leven zo’n soort stuk te maken”, zegt Rzewski over ‘A dogs life’. Zijn muziek klinkt toegankelijk, maar staat bol van de diepgaande ideeën. “ Daan (de pianist) weet veel meer van het stuk dan ik. Hij heeft het gestudeerd.” Daan Vanderwalle knikt. “In dit stuk ben ik de hond die steeds aan nieuwe muziek kan snuffelen.” Die opzet resulteert in een kleurrijk concert met verschillende onderdelen waarin samenhang niet het belangrijkst is. Rzewski schreef het werk speciaal voor Vanderwalle en ensemble Asko|Schönberg, in opdracht van TivoliVredenburg. 

Variatie

Componist Hans Zender heeft een hele andere invalshoek. Het stuk “33 Veränderungen über 33 Veränderungen” is een bewerking van Beethovens Diabelli-Variaties. Uitgever en componist Anton Diabelli schreef meer dan vijftig componisten aan met de vraag variaties te schrijven op zijn wals-thema. Beethoven nam het verzoek erg serieus en leverde 33 variaties. Het muziekstuk van Zender is dus eigenlijk een variatie op deze 33 variaties.

Prijsvraag

De winnaars van de prijsvraag 'Waarom kiest Rzewski voor een relatief toegankelijke muzikale stijl?' zijn bekend:

Bernard Voltman

Willem van Katwijk

Barbara Brouwer

Es de Ridder

Jeannette Heller

Promotievideo 'A Dogs Life'

</body></html>

Deel dit artikel