Het Westfries Museum in Hoorn laat vanavond in EenVandaag weten geen vertrouwen meer te hebben in het lopende onderzoek dat in Oekraïne wordt gedaan naar de kunstroof van elf jaar geleden.

Bekijk de uitzending in de bovenstaande player.

In 2005 werden 24 schilderijen en 70 zilverstukken uit het Westfries Museum gestolen. Het gaat onder meer om schilderijen van de Nederlandse schilders Jan van Goyen en Hendrik Bogaert. In december 2015 doken de werken, na tien jaar spoorloos te zijn geweest, op in Oekraïne.

Het bleek dat de gestolen kunst circuleerde onder criminelen, militieleiders en corrupte ambtenaren. Zij bleven met de gestolen kunstwerken zitten omdat ze onverkoopbaar waren op de internationale kunstmarkt. Er werd een onderzoek gestart naar de diefstal.

Nu laat het museum in EenVandaag weten het onderzoek naar de kunstroof niet meer te vertrouwen. Directeur Ad Geerdink zegt dat de geheime dienst van Oekraïne betrokken zou zijn geweest bij de diefstal. Hij maakt zich zorgen dat diezelfde geheime dienst het onderzoek naar de kunstroof leidt en manipuleert. Getuigen zouden namelijk onder druk zijn gezet om valse verklaringen af te leggen.

EenVandaag gaf op 4 april 2016 meer inzicht in het onderzoek naar de kunstroof en sprak met de directeur van het Westfries Museum.

Deel dit artikel