Wijn maken is kunst, maar je hebt ook wijn ín de kunst. In de serie 'Wijn in de kunst' neemt Ilja Gort elke aflevering een schilderij onder de loep waarop wijn een rol speelt. Bekijk hieronder de drie afleveringen.

1. Edward Hopper - 'Le Bistro' of 'The Wine Shop' (1909)

In zijn jonge jaren was Edward Hopper een erg stille jongen. Hij was altijd bezig met tekenen en schilderen. Na zijn studie Commercial Arts kwam hij in Parijs terecht.

Daar maakte in 1909 hij het schilderij 'Le Bistro' of 'The Wine Shop'. Hopper liet veel van de drukte en gezelligheid weg op zijn schilderijen. Ilja legt uit welke wijn nu echt 'hip' was in deze tijd, en ook te zien is op dit schilderij.

2. Henri de Toulouse-Lautrec - 'The Hangover' (circa 1888)

Henri de Toulouse-Lautrec legde in zijn prenten en schilderijen het Parijse nachtleven vast. Zijn werken waren odes aan de onderste laag van de samenleving, de laag waar hij zelf ook deel van uitmaakte. Hij bracht veel tijd met prostituees door en hierdoor vertelden ze hun diepste geheimen aan Henri.

Zo ook zijn favoriet Suzanne Valadon. Henri portretteerde haar, zittend aan een tafeltje met een illegale fles wijn, in het werk 'The Hangover'. De prostituees dronken vaak illegale wijn aangezien dit de enige wijn was die ze zich konden veroorloven: overschotwijn die de boeren hadden geproduceerd, die ze illegaal verkochten aan de nachtclubs.

3. Jan Steen - Het oestereetstertje (1660)

Jan Steen was een kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Zijn werk 'Het Oestereetstertje' uit 1660 lijkt voor ons op het eerste gezicht een 'preuts' schilderij. Maar naar de maatstaven van de Gouden Eeuw barst het van de seksuele symboliek. Ilja legt in deze aflevering uit waar die symbolen voor staan, en waar in het schilderij ze precies te zien zijn. 

Deel dit artikel