Wim Pijbes, de hoofddirecteur van het Rijksmuseum heeft zojuist zijn vertrek aangekondigd. Per 1 augustus 2016 vertrekt hij als hoofddirecteur van het Rijksmuseum, een functie die hij al sinds 1 juli 2008 bekleed. Pijbes wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Het is nog niet bekend wie Wim Pijbes opvolgt, dat is nu aan de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht betreurt zijn vertrek zeer maar kan niet anders dan zijn besluit respecteren. Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter: “Wim Pijbes heeft met de van hem bekende tomeloze energie en inzet een cruciale rol gespeeld om het Rijkmuseum te vormen tot wat het nu is: een museum van wereldklasse. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit."

Tijdens zijn directoraat gaf Pijbes leiding aan de voltooiing van de grootscheepse renovatie en transformatie van het Rijksmuseum. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het Rijksmuseum verdubbeld. Het jeugdbezoek is ruim verdubbeld tot 325.000 in 2015, mede door de grote aandacht die onder leiding van Wim Pijbes werd besteed aan originele vormen van educatie.  

Wim Pijbes: “Ik heb met heel veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld. Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega’s het Rijksmuseum mogen openen. Het gebouw is open, mede dankzij de meermalen bekroonde website is de collectie open en bovenal heeft het Rijksmuseum een open houding naar onze bezoekers en de wereld. Ik ben trots dat bezoekers van alle leeftijden genieten van de tuinen en de Teekenschool. Het Rijksmuseum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid.”

Het afgelopen jaar volgde Kunstuur met regelmaat de verbouwing van het Museum Voorlinden. Op 4 en 11 september 2016 is de tweeluik over Voorlinden te zien in Kunstuur.  

Kijk hier een aflevering van Opium terug waarin Wim Pijbes vertelt over de hoogtepunten van de verbouwing van het Rijksmuseum.

Deel dit artikel