In mei 2015 organiseerden wij de AVROTROS Van Gogh Wedstrijd. Nu, bijna een jaar later, hebben twee van de winnaars hun handen ineen geslagen en samen een kunstwerk tot stand gebracht. Rutger van der Tas (de juryprijs winnaar) en Ien Sluyters (de publieksprijs winnares) creëerden een bijzonder beeld van Vincent van Gogh.

Een jaar lang exposeert kunstenares Ien Sluyters haar opvallende Van Gogh beeldenserie ‘Vincent’s Revival’ in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur. De reeks bestaat uit zes grote gipsen zelfportretten van de wereldberoemde kunstenaar, die in Etten zijn carrière begon. Met het doel het beroemde zelfportret uit 1889 van Vincent van Gogh tot leven te wekken, ging Sluyters met verschillende kunstenaars een samenwerking aan. De kunstenaars Rob Scholte, Rob van Trier, Marianne van den Berg, Jean-Pierre Nijs en Maud Jongsma-van Loon hebben al eerder een beeld mogen bewerken.

Naar aanleiding van de AVROTROS Van Gogh Wedstrijd vroeg Ien Sluyter aan Rutger van der Tas of hij een bijdrage wilde leveren aan een van haar beelden. De draad in zijn werk is psychische en lichamelijke onrust. Van der Tas gaf Vincent letterlijk zijn huid: hij verwerkte zijn eigen huidschilfers en vingernagels in de verf. Daarnaast heeft hij Vincent een veel gedragen overhemd gegeven, compleet met een pen en een pakje shag in de borstzak.

De expositie ‘Vincent’s Revival’ is tot en met 1 maart 2017 te zien in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur.

Deel dit artikel