In 2016 is het 500 jaar geleden dat de beroemdste Middeleeuwse Brabantse kunstenaar Jheronimus Bosch overleed. Hij wordt het hele jaar door geëerd met als hoogtepunt de opening van de unieke overzichtstentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’, met topstukken uit de hele wereld, op 12 februari in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Bekijk het item over Jeroen Bosch in de speler hierboven.

EenVandaag zoomt in op het weelderige dierenrijk dat onlosmakelijk verbonden is met zijn wonderlijke werk. Hij heeft duizenden dieren geschilderd en moet een groot dierenliefhebber en kenner zijn geweest. De dieren staan symbool voor menselijke eigenschappen. Heeft hij deze dieren van dichtbij gezien, in de natuur, op kermissen, dierentuinen, gekopieerd uit boeken? Of zijn ze pure fantasie?

 

Frans Ellenbroek, directeur  van het Natuurmuseum Brabant belicht de symboliek van en de toespelingen op de dieren in het werk van Bosch. Ze stonden symbool voor negatieve menselijke eigenschappen: ze verwezen naar  zuiplappen, hoerenlopers en armoedzaaiers.

De hedendaags Tilburgse kunstenaar Sjon Brands laat zich inspireren door het vogelrijk in het werk van Jeroen Bosch. Hij maakt paradijsvogels: absurde wezens, opgebouwd  uit afvalmateriaal. Ze lijken regelrecht uit het surrealistisch rariteitenkabinet van Jeroen Bosch te fladderen.

Uitgezonden in EenVandaag op donderdag 4 februari 2016.

Deel dit artikel